El Pla Director d’Oncologia desenvolupa un diccionari de neoplàsies en SNOMED CT

Autor: Ariadna Rius   /  14 de desembre de 2018

L’any 2007, l’IHTSDO (International Health Terminology Standards Development Organization) va adquirir els drets i la propietat intel·lectual de totes les versions de SNOMED, inclosa l’actual SNOMED CT. Al 2011 l’IHTSDO va publicar un nou format de la terminologia anomenat RF2.   Aquests canvis no afecten als codis dels diferents conceptes de SNOMED CT però sí a la manera com aquests s’emmagatzemen.

L’organització va donar fins al 2017 per migrar de l’antic format al nou (de RF1 a RF2) i actualment, les versions internacionals de SNOMED CT ja només es distribueixen en RF2. Al 2019, l’extensió catalana de SNOMED CT ja només es publicarà també en aquest format RF2. Un altre canvi que es va produir al 2017 va ser l’eliminació dels SnomedId que els patòlegs i els registres de càncer usaven clàssicament per codificar la morfologia de les neoplàsies. Els snomedID dels conceptes SNOMED coincidien amb els codis morfològics (“les Ms”) de la Classificació Internacional per a Malalties Oncològiques, CIM-O.

Diverses aplicacions informàtiques desenvolupades recentment en els laboratoris de patologia només mostren les descripcions de SNOMED CT pel concepte morfològic sol·licitat (no l’SnomedID), i el patòleg ha de triar la més adequada. Quan els patòlegs realitzen la codificació a partir de les descripcions, no fan cap referència al SnomedID associat que havien utilitzat prèviament. Per tant, les neoplàsies en els laboratoris de patologia es poden codificar amb qualsevol concepte neoplàsic de SNOMED CT, i no només amb els termes morfològics referenciats a la CIM-O. És justament aquí on rau el problema de detectar les neoplàsies en els laboratoris d’acord els criteris internacionals.

Des del Pla Director d’Oncologia (PDO), i en col·laboració amb l’Oficina de Catàlegs d’eSalut, l’àrea d’Interoperabilitat de la Fundació TIC Salut Social i l’Institut Català de la Salut, s’han treballat diferents recursos per ajudar a dur a terme aquesta detecció. Amb l’objectiu de reduir i facilitar l’homogeneïtzació en la codificació entre laboratoris, es va definir un subconjunt de patologia -a través de la seva creació a l’extensió catalana de SNOMED CT- que incloïa els conceptes proposats pels Llibres Blaus de l’Organització Mundial de la Salut i que encara no s’havien incorporat a SNOMED CT. El subconjunt, però, no resol el problema d’identificar correctament les neoplàsies.

Per garantir la identificació de les neoplàsies el PDO ha definit:

  1. Un subconjunt de conceptesneoplàsics a SNOMED CT amb la conversió a la ICD-O-3.1 i als Llibres Blaus de l’OMS.
  2. El mapeig a la ICD-O-3.1 de les topografies de SNOMED CT.
  3. Els criteris per identificar les neoplàsies en laboratoris de patologia segons la morfologia i la topografia de cada tumor.

Aquests recursos es publicaran a principis de l’any vinent. Mentrestant, us podeu posar en contacte amb l’àrea dInteroperabilitat de la fundació per a qualsevol consulta o necessitat d’informació addicional: ofsti@ticsalutsocial.cat.