Els passat 17 i 18 de maig va tenir lloc a Londres el Digital Health World Congress 2022. Des de la Fundació TIC Salut Social t’apropem les tendències tecnològiques en salut digital que s’hi van presentar.
La cita anual de terres anglosaxones va reunir representants del món de l’empresa i la consultoria relacionades amb la salut digital va deixar algunes novetats. Empreses com ORCHA, Google, OMROM, ELEM Biotech o CHARCO NEUROTECH entre d’altres van presentar solucions de telemonitorització i seguiment remot de pacients. Et detallem les més interessants a continuació:
Un dels punts estrella del congrés ha estat ELEM Biotech que ha presentat un software que permet simular els òrgans del cos de manera virtual. Es tracta d’una start-up que ha treballat amb el Barcelona Supercomputing Center per simular el comportament dels òrgans del cos humà de manera virtual. A través d’aquestes simulacions dels òrgans, son capaços de simular malalties com obstruccions del cor i veure com flueix la sang i el rec sanguini per les arteries del cor. D’aquesta manera poder identificar quin és el millor tractament per abordar la malaltia d’una manera més eficient.
ELEM Biotech també proposa una nova manera d’abordar els assajos clínics. Proposen la inclusió de models humans virtuals per algunes etapes específiques d’assajos clínics amb nous fàrmacs.
La divisió de Life Sciences Industry de Google Cloud va mostrar algunes eines innovadores implementades recentment per millorar la comunicació de les persones amb diversitat funcional. L’app Look to speak, permet a través de la mirada, seleccionar frases escrites prèviament perquè una veu artificial les repeteixi. Al mateix temps i segons la directora, Christina Busmalis, cada any es realitzen al voltant de 10 bilions de cerques relatives a aspectes dermatològics. Busmalis comenta que la gran quantitat d’informació que es consulta i que s’envia podria ajudar molt en el diagnòstic de determinades problemàtiques de la pell si s’aplica Intel·ligència Artificial per ajudar en el suport d’aquests diagnòstics.
OMRON va exposar les funcionalitats d’una app dissenyada per poder monitoritzar els pacients amb hipertensió amb l’objectiu de prevenir atacs de cor. Carol R. Lucarelli, Directora executiva, afirma que “la hipertensió és el tercer factor de risc darrera del tabac i la mala dieta. Molta gent no n’està diagnosticada. I no reben tractament”.
En paral·lel han realitzat un estudi a professionals de la salut sobre l’estat d’opinió dels dispositius digitals per fer seguiment dels pacients i el resultat és concloent. El 86% dels professionals enquestats estan d’acord que els dispositius de salut proporcionen als pacients informació que repercuteix en el propi benestar. En aquest sentit OMRON també ha desenvolupat una altra app, Hypertension Plus que permet fer seguiment de manera més eficient adls pacients amb hipertensió.
Deloitte va posar el concepte Digital Terapèutics (DTx). Seria la prescripció de solucions digitals basades en evidències d’intervenció mèdica per prevenir, gestionar o tractar un desordre clínic o malaltia.
Finalment, ORCHA va comentar els resultats sobre un estudi realitzat amb professionals de salut en relació a un servei sobre avaluació de solucions digitals del què disposen. Com a conclusió més rellevant, l’estudi posa el focus en l’adherència a tractaments suportats per tecnologia. Una app recomanada per un professional rep un 40% més de seguiment que una app qualsevol disponible al marketplace. De les 365.000 apps de salut disponibles al mercat, només un 20% cobreixen els estàndards, i el 90% de les apps disponibles no són un producte sanitari. Per tant, no són sotmeses a aquesta regulació.
Subscriu-te i rep cada mes novetats i notícies al teu email