El Dia Mundial de la Protecció de Dades

En l’actual societat digital, el vint-i-vuitè dia de l’any és l’efemèride per recordar i sensibilitzar a nivell mundial la importància de protegir les nostres dades personals. El 28 de gener és el Dia Mundial de la Protecció de Dades, o Dia de la Privacitat com es coneix fora d’Europa, i coincideix amb l’aniversari de la signatura del Conveni Mundial 108 per la protecció de dades. Aquest conveni ha donat forma als criteris per regular qüestions com la privacitat, a Europa i més enllà, durant els darrers 40 anys.

Des de l’Oficina del Delegat de Protecció de Dades (ODPD) volem commemorar aquest dia conjuntament amb les entitats de /Salut adherides i amb la resta del Sistema de Salut de Catalunya. També amb la tota la ciutadania. Per aquest motiu us compartim alguns consells per a protegir les vostres dades personals.

No feu click a qualsevol enllaç

Els atacs de tipus phishing han augmentat exponencialment en els últims anys i són molt comuns. Acostumen a arribar a través del correu electrònic, tot i que també poden realitzar-se via SMS o aplicacions de missatgeria instantània.

Utilitzeu contrasenyes segures

Les contrasenyes han de ser úniques per cada una de les pàgines de navegació o aplicacions. Han d’incloure majúscules, minúscules, xifres i símbols. A més, cal actualitzar-les cada cert temps i canviar-les. És aconsellable utilitzar el doble factor d’autenticació sempre que sigui possible.

Feu ús de solucions de seguretat en els dispositius

La majoria d’atacs es produeixen per error humà. Per tant, és important disposar de sistemes de seguretat en tots els nostres dispositius: antimalware, gestors de contrasenyes o bloqueig de pantalles entre d’altres que ajudin a protegir les vostres dades personals.

 

Ets professional de /Salut?

Recorda que que totes les entitats tenen la figura de la Coordinadora o Coordinador de Protecció de Dades (CPD). Adreça-t’hi sempre en cas de detectar qualsevol amenaça que comprometi la seguretat de les dades de pacients o altres dades de tipus personal. Com a bones pràctiques dins el nostre àmbit de treball és important evitar converses relatives a pacients en zones públiques com ascensors o menjadors. La documentació amb dades de pacients ha d’estar ubicada i desada en zones físiques o espais virtuals d’accés restringit. I no podem demanar informació de persones conegudes a companys amb accés a la Història Clínica Compartida de Catalunya (HC3) sense una autorització escrita.

Si tens dubtes sobre qui és el teu CPD de referència contacta amb l’ODPD a través del següent correu: dpd@ticsalutsocial.cat

  • El vint-i-vuitè dia de l'any és l'efemèride per recordar i sensibilitzar a nivell mundial la importància de protegir les nostres dades personals