El cibercrim i l'afectació als serveis de salut digital

El passat 10 de maig, la delegació territorial del Col·legi Oficial d’Infermeres i Inferemeres de Barcelona (COIB) a Osona va organitzar amb la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya la jornada Innovació tecnològica per les cures infermeres. L’acte dut a terme a la Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar de Vic va comptar amb la col·laboració de l’associació Osona contra el càncer.

Oriol Castaño, expert en ciberseguretat de l’Oficina del Delegat de Protecció de Dades de la Fundació TIC Salut Social (ODPD) va poder oferir la seva visió relacionada amb qüestions de cibercrim i salut digital. Castaño va comentar que “considerem com ciberatac qualsevol acció malintencionada, realitzada per individus o grups d’individus a través de xarxes informàtiques. Amb el propòsit d’obtenir accés no autoritzat, danyar, robar informació sensible o interrompre el funcionament normal dels sistemes informàtics”.

Les principals categories de ciberamenaces contra les entitats sanitàries acostumen a ser el phising, els malwares (ransomware) o les fuites de dades personals i de recerca a través de serveis d’eSalut. Castaño afegieix que “a dia d’avui el cibercrim mou més diners que el tràfic d’armes i de drogues junts”.

L’ODPD ofereix servei de suport per gestionar els protocols davant possibles ciberatacs amb afectació a les dades personals de pacients.  Recorda que les violacions de seguretat, les que afecten a les dades personals, s’han de notificar tant als afectats com a l’autoritat de protecció de dades competent (APDCAT). 

Cibercrim i l’afectació a les cures de la ciutadania

Un ciberatac pot comprometre la confidencialitat, la integritat i disponibilitat de les dades de salut dels pacients i altres dades personals de caràcter especial i protegides pel RGPD. Això es tradueix en una afectació als drets i llibertats dels ciutadans.

Tot aparell connectat a internet és susceptible de rebre un atac dirigit. Els dispositius mèdics poden ser alterats per manipular els resultats registrats. Al mateix temps un ciberatac pot vulnerar dades dels professionals i afectar amb una interrupció dels serveis prestats o pèrdues econòmiques.

Durant la jornada organitzada pel COIB, els diferents ponents van constatar l’existència d’una conscienciació major entre les entitats de salut així com una millora en formació sobre ciberseguretat. Les organitzacions inverteixen mes recursos en mitigar l’impacte i la probabilitat dels riscos associats a les amenaces. En aquesta línia Castaño conclou que “cal tenir una estratègia sobre ciberseguretat alineada amb els objectius del sistema sanitari per reduir els riscos i optimitzar recursos”.

  • El cibercrim mou més diners que el tràfic d’armes i de drogues junts