Curex: intercanvi de dades entre hospitals europeus

Autor: Victor Barberà   /  4 d'abril de 2019

Quan s’intercanvien dades de salut entre diferents hospitals o centres sanitaris, les dades poden quedar molt exposades a tercers. Això s’ha de tenir en compte quan les organitzacions estan adoptant solucions de seguretat cibernètica ja que poden no ser suficients les estratègies de seguretat tradicionals.

Encara que una qüestió de privadesa important es refereix a l’emmagatzematge i l’ús de dades dins d’una sola organització, queda clar que apareixen més reptes quan una organització intercanvia dades confidencials que contenen informació personal d’identificació i informació mèdica amb tercers. A mesura que el nou marc GDPR s’ha activat en tots els estats membres de la UE, les institucions sanitàries necessiten alinear les seves operacions per tal d’evitar l’ús il·lícit i no ètic de dades de salut sensibles.

En el cas de l’assistència sanitària, l’intercanvi de dades és molt probable que sigui obligatori o crucial, per exemple quan un pacient ha de ser tractat en un altre país. Com a conseqüència, l’organisme assistencial del proveïdor pot no tenir l’opció de negar aquest intercanvi. Per tant, les diferents organitzacions que intercanvien dades necessiten saber que la part receptora utilitza els procediments apropiats que garanteixin l’ús adequat de les dades.

Per tal de facilitar solucions que millorin els riscs d’atac informàtic en hospitals i centres de salut, la Unió Europea ha otorgat fons per finançar un projecte interdisciplinari de recerca i innovació anomenat CUREX. Un consorci europeu dirigit per la University of Piraeus Research Centre de Grècia, desenvoluparà durant els següents tres anys l’intercanvi de dades sanitàries de forma segura i privada.

El consorci CUREX treballarà per a la realització de l’estratègia Europa 2020 de les tecnologies digitals com Big Data, Internet of Things, Blockchain, Intel·ligència Artificial i ciber-seguretat, ja que ofereixen noves oportunitats per a transformar la salut.

Les tecnologies Blockchain aporten noves oportunitats per a la gestió de les dades sanitàries

CUREX ha col·locat l’intercanvi de dades de salut com una de les necessitats més destacades d’hospitals i centres assistencials atès el repte sempre creixent de millorar la recerca sanitària: utilitzar les dades disponibles i millorar la mobilitat de persones dins les fronteres de la UE. A més, es preveuen noves tecnologies com el blockchain i els contractes intel·ligents que revolucionaran el domini de la salut.

El projecte treballarà la innovació a través de sis dimensions: lliurar eines per a avaluar els riscos de ciber-seguretat i privacitat associats a l’intercanvi de dades de salut; oferir una eina de suport a la decisió per dissenyar les garanties òptimes de seguretat cibernètica i privadesa; oferir una plataforma basada en blockchain per a millorar la confiança en intercanvi de dades de salut; millorar la seguretat cibernètica en les organitzacions sanitàries; demostrar el valor de la plataforma CUREX mitjançant casos d’ús de prova de concepte; dur a terme anàlisis tecno-econòmics, comercials i legals, i proposar models de negoci i aplicació.

El desenvolupament tecnològic del projecte CUREX potencialment serà instal·lat en Hospitals i centres de salut proveint les funcionalitats necessàries per a realitzar transaccions de dades de forma segura

El consorci preveu un ecosistema en què es transmetran dades de forma segura, recolzades per l’avaluació contínua de riscos amb el suport de sistemes de seguretat cibernètica adaptable i les contramesures de privadesa. De la mateixa manera, és evident que l’organització ha de ser conscient i ha de minimitzar tots els factors humans que puguin tenir un impacte en la seguretat, la privadesa de dades i sistemes de salut.

CUREX va començar el 1 de Desembre de 2018 a les instal·lacions de la University of Piraeus Research Centre (UPRC) d’Atenes i la concessió de projectes d’aquest nivell és un reflex de l’interès de l’Hospital General de Granollers per impulsar la Recerca i la Innovació, convertint-les en un eix estratègic per a la institució no només pel prestigi que representen sinó també com avalador de la qualitat científica del centre donada la gran competitivitat que hi ha en aquestes convocatòries.

Aquest projecte emmarcat dins del programa marc Horitzó 2020 de la Unió Europea, respon a una convocatòria orientada a solucions tècniques per avaluar i reduir els riscos cibernètics en hospitals i centres assistencials per a protegir la privadesa, dades i infraestructures a Europa. Juntament amb la University of Piraeus Research Centre (UPRC), les institucions i empreses següents també participen en el projecte:

ATOS SPAIN S.A. (Espanya), Almerys SAS (França), Cyberlens BW (Països Baixos), Intrasoft International S.A. (Luxemburg), Suite5 Ltd. (Xipre), TimeLex (Bèlgica), Eight Bells Ltd. (Xipre), Ubitech Limited (Grècia), University of Surrey (Regne Unit), Universidad Politécnica de Madrid (Espanya), University of Cyprus (Xipre), Aristotile University of Thessaloniki (Grècia), Servicio Madrileño de Salud (Espanya), Fundació Privada Hospital Asil de Granollers (Espanya) i Karolinska Institutet (Suècia).

Per a més informació, visiteu l’enllaç.

 

  • L’Hospital General de Granollers participa en el nou projecte Europeu CUREX per habilitar l'intercanvi de dades sensibles de pacients entre diferents hospitals europeus de forma segura