L’equip de l’Àrea de Competències Digitals de la Fundació TIC Salut Social ha conclòs amb èxit el projecte ‘Improving Digital Competences of the Health Workforce in Catalonia and Estonia’ (millora de les competències digitals dels professionals de la salut a Catalunya i Estònia). Entre les diferents fites assolides a Catalunya, el projecte ha permès millorar el mapa de competències digitals definit el 2021, elaborar continguts formatius per a 9 de les 11 competències digitals identificades, i crear una proposta de pla estratègic de capacitació de professionals sanitaris, així com el conjunt de criteris per implementar-lo.
El projecte ha rebut finançament de l’instrument de suport tècnic europeu de la Direcció General de Suport a la Reforma Estructural (DG REFORM) de la Comissió Europea durant dos anys conjuntament amb Estònia, per la similitud de necessitats en el mateix àmbit. A banda de la Fundació TIC Salut Social i el Ministeri d’Afers Socials d’Estònia com a beneficiaris, el projecte s’ha coordinat des de NTT DATA, amb la col·laboració de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i la Tallin University of Technology.
Per la responsable de Formació Digital de la Fundació TIC Salut Social, Elisenda Reixach, “l’experiència de compartir bones pràctiques amb Estònia i conèixer la seva visió i enfocament per abordar les competències digitals dels professionals de la salut ha estat molt positiva, ja que ens ha permès a totes les parts aprendre i crear sinergies en aquest àmbit”.
L’instrument de suport europeu s’ha centrat en definir i dissenyar l’estratègia i el futur model de capacitació en competències digitals per als professionals sanitaris. Un dels principals resultats a Catalunya ha estat l’actualització del Mapa de competències digitals específic per a professionals de professions sanitàries, que inclou un total d’11 competències digitals específiques per a professionals de la salut, estructurades en quatre àrees: gestió i anàlisi, comunicació i col·laboració, consciència digital i desenvolupament professional.
Amb la identificació de cadascuna de les competències i els seus corresponents indicadors, els participants del projecte han elaborat també una proposta de model de formació orientada a l’aprenentatge basat en reptes i experiències, mitjançant la resolució de problemes i la presa de decisions. Això ha estat possible gràcies a l’estreta col·laboració d’autors experts i validadors de l’àmbit de la salut, que han pogut elaborar els continguts de 9 competències.
Per comprovar el valor dels continguts formatius elaborats, el passat mes de juny, el projecte va realitzar una prova pilot de formació dels materials de la competència d’Ètica, civisme i benestar digital. Al pilot hi van participar 13 professionals sanitaris principalment de la xarxa Xiscat i 6 gestors de formació. Com a resultat, els professionals sanitaris van avaluar el curs de forma satisfactòria i van recollir comentaris de millora dels continguts.
L’estratègia que s’ha seguit al llarg d’aquest projecte està basada també en els següents estudis i articles científics: l’Estudi exploratori del nivell de competències digitals dels professionals de salut, el Pilotatge del Model d’Avaluació de Competències Digitals en Salut, i els articles ‘Measuring the Digital Skills of Catalan Health Care Professionals as a Key Step Toward a Strategic Training Plan: Digital Competence Test Validation Study’ i ‘Design, Implementation, and Analysis of an Assessment and Accreditation Model to Evaluate a Digital Competence Framework for Health Professionals: Mixed Methods Study’ publicats a la revista científica JMIR.
Els estudis i resultats del projecte han permès a Catalunya dissenyar una proposta de pla estratègic de capacitació de professionals sanitaris, i definir el conjunt de criteris per implementar-lo, monitoritzar-lo i avaluar-lo.
Amb la finalització de l’instrument de suport europeu no acaba el projecte, ja que caldrà desplegar el pla estratègic i realitzar un ampli ventall d’activitats per tal que els professionals sanitaris puguin beneficiar-se de la formació i millorar les seves competències digitals. En aquest pla estratègic hi estaran implicats la Fundació TIC Salut Social, el Departament de Salut i el Servei Català de la Salut, que seguiran treballant en el marc del projecte COMPDIG-Salut, creat l’any 2020 per donar resposta al plantejament del repte 4 del Fòrum de Diàleg Professional, que proposava millorar les competències digitals dels professionals sanitaris.
La Direcció General de Suport a la Reforma Estructural (DG REFORM) de la Comissió Europea té com a missió proporcionar suport per a la preparació i la implementació de reformes administratives i estructurals que fomenten el creixement a Europa, mitjançant la mobilització de fons i coneixements tècnics de la Unió Europea.
Subscriu-te i rep cada mes novetats i notícies al teu email