ComfortAge: cap a una atenció integrada i personalitzada de la demència i la fragilitat a Europa

La Fundació TIC Salut Social participa a ComfortAge, un nou projecte internacional que pretén impulsar un canvi significatiu en l’atenció a la demència i la fragilitat a Europa mitjançant el desenvolupament de models de salut holístics i integrats que s’adaptin a les necessitats individuals de les persones amb malalties i trastorns mentals i físics relacionats amb l’edat. El projecte crearà una plataforma de salut virtual basada en intel·ligència artificial per centralitzar recursos per a l’anàlisi de factors de risc, el diagnòstic precoç i la presa de decisions personalitzada.

El projecte va iniciar-se oficialment el passat mes de gener a Atenes, Grècia, a una trobada en la qual hi van participar les 39 organitzacions que en formen part, procedents de centres de recerca, universitats, entitats de l’àmbit de la salut i l’assistència social, associacions, fundacions sense ànim de lucre, i empreses tecnològiques i jurídiques de 12 països europeus. El projecte té una durada de quatre anys i un pressupost de 17 milions d’euros del programa Horizon Europe sota la convocatòria HORIZON-HLTH-2023-STAYHLTH-01.

Objectius de ComfortAge

Tal com explica el projecte al fulletó informatiu que acaba de publicar, ComfortAge representa un esforç pioner per abordar el reptes de l’envelliment de la població, la demència i la fragilitat. Mitjançant la combinació de l’experiència clínica, la innovació tecnològica i la implicació de la comunitat, el projecte té com a objectiu millorar la qualitat de vida persones i avançar en el camp de la intervenció i prevenció personalitzada en l’àmbit de l’assistència sociosanitària, establint un marc paneuropeu amb estratègies de prevenció i intervenció comunitàries que faciliti canvis positius i efectius en l’estil de vida.

En el camp de la innovació clínica, el projecte conduirà estudis de recerca per determinar factors de risc i poder fer una predicció personalitzada, analitzarà dispositius mèdics basats en IA i fonts de dades integrades d’evidència clínica relacionada amb l’edat, i realitzarà proves basades en l’avaluació de tecnologia sanitària. Així mateix, tindrà grups de treball enfocats en la innovació d’avantguarda, que se centraran en projectes d’intel·ligència artificial explicable, jocs seriosos (Serious Games), bessons digitals (Digital Twins) de pacients i tecnologies d’assistència virtual. Tot amb l’objectiu de poder facilitar la presa de decisions clíniques fiables, precises, segures i personalitzades.

Per facilitar i promoure activitats de recerca en l’àmbit de la salut i el benestar, el projecte també promourà hubs d’innovació digital, amb projectes de domòtica (smart homes), robòtica i Living Labs. Finalment, impulsarà innovacions socials per co-crear solucions per a l’assistència i la millora de la integració i interacció socials.

Representació de Catalunya al projecte

La Fundació TIC Salut Social participarà als grups de treball relacionats amb la governança de la IA per a la predicció personalitzada, el monitoratge i les recomanacions, aportant específicament la seva expertesa en els models d’explicabilitat (XAI) i intel·ligència artificial fiable (trustworthy AI). També formarà part de les tasques d’avaluació de l’impacte de la tecnologia sanitària, per garantir, entre d’altres, el desenvolupament d’eines per una IA transparent i ètica, i de les tasques d’explotació, divulgació estandardització i adopció de la tecnologia. En aquest últim bloc, la Fundació treballarà en coordinació amb l’Agència d’Atenció Integrada Social i Sanitària per contribuir a la construcció d’un ecosistema d’atenció integrada i a l’escalabilitat de la solució. 

Al projecte també hi participa la Fundació ACE, que des del 1995 treballa a Barcelona per avançar en el diagnòstic, tractament, recerca, formació i sensibilització de la malaltia d’Alzheimer i altres causes demència.

  • La Fundació TIC Salut Social participa en un nou projecte europeu per desenvolupar models de salut holístics i integrats en el camp de la prevenció i atenció de la demència i la fragilitat.