Comença la prova pilot de la Carpeta Personal de Salut a 33 equips d’Atenció Primària de Catalunya

Autor: Adrià G.Font   /  14 d'octubre de 2014

Cat@Salut La Meva Salut és l’espai web on els ciutadans poden disposar de la seva informació clínica, generada durant els actes assistencials que han tingut lloc en algun dels centres del SISCAT i que hagi estat publicada a la Història Clínica Compartida de Catalunya (HC3): informes diagnòstics, visites a urgències, analítiques, proves de diagnòstic per la imatge, vacunacions, entre altres dades. 

Aquest espai serà consultable per ciutadans i professionals sanitaris des de qualsevol lloc i en qualsevol moment mitjançant un ordinador o un dispositiu mòbil, per tal que puguin fer ús dels serveis d’atenció no presencial que s’hi ofereixen.

Quins serveis ofereix Cat@Salut La Meva Salut?

A més d’informació clínica, el ciutadà també ja hi pot trobar el pla de medicació vigent de la recepta electrònica i accedir a diversos serveis electrònics per autogestionar la pròpia salut. D’altra banda, permetrà al ciutadà fer tràmits electrònics de forma segura i confidencial (com ara demanar, modificar o anul·lar una visita mèdica, entre d'altres).

Cat@Salut La Meva Salut té com a objectiu afavorir la participació i la coresponsabilitat dels ciutadnas en la prevenció i cura de la pròpia salut, esdevenir un espai on els ciutadans interactuïn en línia, mitjançant el seu ordinador o altres dispositius mòbils, amb el Departament de Salut, els seus organismes i les entitats proveïdores (hospitals, centres d'atenció primària, etc.), ser un projecte en contínua evolució per a l'adopció de millores que posin a l'abast de la ciutadania informacions i funcionalitats per tenir cura de la seva salut, i esdevenir un espai propi transversal de serveis personals. 

Prova pilot per donar a conèixer l’eina a Catalunya

Per ara, 33 equips d’Atenció Primària (CAP) de totes les regions sanitàries de Catalunya participen en la prova pilot de Cat@Salut La Meva Salut, facilitant als usuaris que ho demanin presencialment una paraula de pas per accedir-hi. El ciutadà disposarà de tres dies per registrar-se al sistema i accedir a lamevasalut.gencat.cat amb una contrasenya robusta. “Es tracta d’un tràmit molt senzill, que es fa amb agilitat, ja que l’usuari del CAP només ha de signar un consentiment”, segons Xavier Burjons, cap de la Unitat d’Atenció al Ciutadà del CatSalut de la Regió Sanitària Girona. 

El CatSalut realitzarà l’anàlisi dels resultats, per tal de realitzar els ajustaments que siguin necessaris en el procés, amb l’objectiu de fer-ho extensiu a la resta del territori. “La idea és que aquesta prova es dugui a terme entre octubre i desembre per fer una avaluació quantitativa i qualitativa, per començar el desplegament al 2015”, assegura Burjons. 

El repte dels professionals de la salut que treballen en Atenció Primària és donar a conèixer aquesta eina, un espai virtual amb molt potencial, difonent entre els ciutadans l’existència i els serveis que ofereix Cat@Salut La Meva Salut. Un bon moment per fer-ho és durant la prova pilot, explicant als usuaris que l’espai esdevindrà molt útil per relacionar-se amb el sistema de salut.

Quins avantatges representa Cat@Salut per al sistema sanitari català?

L’espai Cat@Salut La Meva Salut ofereix als ciutadans la possibilitat d’accedir a la seva informació mèdica, reduint les barreres existents entre metges i pacients. La Fundació TicSalut ho explica en un díptic.

Gràcies a les plataformes d’accés a la història clínica electrònica personal, el pacient esdevé co-responsable en la prevenció i la cura de la pròpia salut, atorgant-li més poder per controlar el seu estat de salut. A més, permet la transferència del coneixement sobre el pacient a altres professionals de la salut i cuidadors autoritzats de manera directa, amb finalitats diagnòstiques o de formació. Fins i tot, les dades anonimitzades es podran utilitzar per a la recerca en benefici de la salut pública a Catalunya. 

Arreu d’Europa, els sistemes de Carpetes Personals de Salut es consideren una eina clau de gestió i un mètode potencial de reducció de costos de cara al futur, el que pot significar una gran diferència pel que fa a la sostenibilitat del sistema sanitari. En aquesta línia de treball, moltes regions d’Europa, entre elles Catalunya, ja ofereixen accés online als seus ciutadans a les Carpetes Personals de Salut, alineades amb els objectius de l’eHealth Action Plan 2012-2020 de la Comissió Europea.

De fet, a finals de 2013, els experts europeus en aquest àmbit es van reunir al primer Personal Health Record Symposium, organitzat a Barcelona per MWC amb el suport de la Fundació TicSalut i GSMA, per compartir experiències i treballar de forma conjunta per establir objectius en l’àmbit europeu. Destaquen els casos d’èxit com el de Taltioni (Finlàndia), el Fascicolo Sanitario Elettronico (regió de la Toscana, Itàlia) o el d’Estònia, on el 90% dels ciutadans ja disposen de documents digitals a les seves històries electròniques.

Reptes de futur

Existeixen barreres en el desplegament de les Carpetes Personals de Salut, també a Catalunya: qüestions legals, la interoperabilitat amb la resta del sistema i la falta d’estàndards, i també la millora de l’experiència d’usuari, ja que aquests espais web centrats en el pacient també s’adrecen a persones d’edat avançada i possiblement no alfabetitzades digitalment.  

D’altra banda, cal tenir en compte la major tendència dels usuaris a connectar-se a Internet mitjançant els seus dispositius mòbils. De fet, Cat@Salut La Meva Salut també és accessible a través de telèfons mòbils i, en un futur, ha de ser l’espai on els ciutadans accedeixin a les aplicacions mòbils per gestionar la seva salut. “L’Oficina d’Estàndards i Interoperabilitat de la Fundació TicSalut treballa en la certificació i homologació d’aquestes aplicacions, i també es dediquen esforços per desenvolupar noves funcionalitats i continguts per aquest espai”, explica el Dr. García Cuyàs, director de TicSalut.