La Fundació TIC Salut Social organitza una sessió de debat al 44è Congrés mundial d’hospitals

El 44è Congrés Mundial d’Hospitals celebrat a Barcelona del 8 a l’11 de novembre va reunir membres de la Federació Internacional d’Hospitals (IHF) i líders d’hospitals, serveis sanitaris i organitzacions sanitàries. L’objectiu d’aquest fòrum de debat és tractar factors clau de planificació, gestió i tendències financeres a nivell nacional i internacional. Aquest esdeveniment és un facilitador d’intercanvi multidisciplinari de coneixements i experiències combinat amb el diàleg sobre les bones practiques en lideratge, gestió i prestació de serveis.

Aquesta edició del congrés, celebrat anualment en un ciutat diferent, s’ha impulsat conjuntament entre La Unió Catalana d’Hospitals (La Unió) i la IHF. La directora general de la Unió, Roser Fernández, apuntava la importància d’“enfocar la salut des d’una perspectiva centrada en el pacient i amb una visió de futur i canvi, alhora que es contempla com la COVID-19 ha accelerat la necessitat de transformar els sistemes sanitaris d’arreu del món”. En aquesta mateixa línia el president de la Unió, Enric Mangas, entre els objectius de l’esdeveniment comptava la transformació dels sistemes de salut, oferir un abordatge integral de les persones i revertir les desigualtats que ha deixat la pandèmia de la COVID-19.

El congrés va acollir 75 sessions amb més de 300 ponents que representen 70 països diferents. Durant quatre dies van assistir 1.200 congressistes i es van habilitar 300 punts de connexió virtual.  El programa estava articulat entorn tres grans temes:

  • Transformació digital i tecnològica amb la intel·ligència artificial per a la salut i cura intel·ligent, el Big Data de precisió.
  • Model integrat de serveis sanitaris i assistencials enfocat a la flexibilitat de les organitzacions per adaptar-se a l’accelerada innovació.
  • Els pacients com centre d’atenció en les transformacions del sistema sanitari considerant l’atenció humanística centrada o un lideratge ètic en la gestió sanitària.

Sessió paral·lela impulsada per la Fundació TIC Salut Social

La Fundació TIC Salut i Social va organitzar una sessió dedicada a la Transformació digital de l’assistència sanitària a Catalunya: de la teoria a la pràctica on van participar com a ponents diferents professionals assistencials i autoritats en l’àmbit de la salut i la societat digital. La sessió es va estar liderada per Jesús Berdún, enginyer en telecomunicacions i expert en eHealth, i Yolanda Lupiáñez, directora de transformació digital. Totes dues de la Fundació TIC Salut Social.

La sessió estructurada amb una ponència i dues taules rodones va contribuir a la reflexió sobre considerar la transformació digital com una oportunitat per les organitzacions. Digitalitzar processos i repensar-los des de la perspectiva ciutadana i professional.

A la presentació inicial, Josuè Sallent, director de la Fundació TIC Salut Social va exposar les línies de treball de la fundació centrades en la transformació digital: la definició del model de referència de l’atenció no presencial i digital (LATITUD), mConnecta com a plataforma integradora de les dades provinents d’aplicacions mòbils, les noves vies d’atenció remota fent servir el 5G i el Programa d’Intel·ligència Artificial de Salut.

La diabetis, la insuficiència cardíaca i la imatge digital

La primera taula rodona va presentar tres experiències de transformació digital aplicades a diferents processos i organitzacions: la diabetis, la insuficiència cardíaca i la imatge mèdica.

La doctora Juana Flores, adjunta a la direcció assistencial i cap d’endocrinologia i nutrició, va explicar com a l’Hospital del Mar la telemedicina en el cas dels pacients diabètics ha demostrat tenir un impacte positiu en el control de la glucosa i a l’adherència al tractament.

El doctor Sergi Yun que és especialista en medicina interna a la Unitat Multidisciplinar d’Insuficiència Cardíaca Comunitària de l’Hospital Universitari de Bellvitge, va explicar diferents iniciatives dutes a terme per avaluar l’impacte de l’eHealth aplicada al cas dels pacients amb insuficiència cardíaca en fase vulnerable. Va incidir en la necessitat d’un procés d’atenció assistencial integrat per optimitzar l’eficiència de les solucions eHealth.

Finalment el doctor Salvador Pedraza, director territorial de radiologia i medicina nuclear a Girona, va apuntar que més del 85% de les decisions mèdiques estan basades en radiologia aplicades a diferents moments com el diagnòstic o el tractament i va apuntar com la intel·ligència artificial pot millorar l’eficiència, l’eficàcia i la qualitat de l’atenció mèdica.

Les competències digitals dels professionals de la salut i de la ciutadania

La segona taula es va centrar en l’àmbit de les competències digitals tant des de la vessant dels professionals de la salut com de la pròpia ciutadania.

La Sra. Joana Barbany, Directora General de Societat Digital del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori va abordar la temàtica des de la vessant de la ciutadania. Va presentar la certificació ACTIC (Acreditació de Competències en Tecnologies de la Informació i la Comunicació) i els seus objectius principals:

  • Promoure la capacitació digital de la ciutadania per tal d’assolir una societat del coneixement inclusiva, dinàmica i competitiva.
  • Contribuir al foment de la formació en competències en l’ús de les tecnologies de la informació i la comunicació.

La Dra. Montserrat Gea, Directora General de Professionals de la Salut del Departament de Salut va explicar el projecte COMPDIG Salut. El projecte vol dotar de competències digitals específiques als professionals de la salut i la crear un model d’avaluació i acreditació competencial.