La manca de coneixement sobre accessibilitat entre les empreses tecnològiques és una realitat

Recentment hem pogut parlar amb en Pedro Esquiva, responsable d’accessibilitat a Pasiona Consulting. Esquiva és entregat, apassionat, amant de la innovació i l’accessibilitat Digital. Convençut que el principal actiu de qualsevol empresa són les persones que la composen.

Amb més de 5 anys d’experiència en la presa de decisions, desenvolupament de negoci, account manager, gestió de projectes i equips de persones de manera deslocalitzada aplicant metodologies àgils.

Té més de 10 anys d’experiència en administració de sistemes, transformació digital i gestió del canvi, desenvolupament i innovació, formació presencial/digital, webinars i accessibilitat digital WCAG en projectes internacionals.

Què és Pasiona i quina és la teva funció a dins l’organització? 

Pasiona és una consultora tecnològica especialitzada en el desenvolupament de programari fet a mida i en l’assessorament per al creixement d’equips tècnics.

Jo exerceixo el rol de responsable d’accessibilitat digital. Per tant, les meves tasques son conscienciar, formar i crear programari accessible.

Què és l’accessibilitat digital i quan s’ha d’aplicar? 

L’accessibilitat digital és adaptar el programari perquè tothom el pugui el utilitzar. Incloses persones amb diversitat funcional o persones grans.

Actualment tot el programari construït hauria de ser accessible però la veritat és que només s’aplica als potencials usuaris d’aquests recursos.

Existeixen organismes que vetllin pel compliment de l’accessibilitat digital? 

Si. Existeix el World Wide Web Consortium (WWWC), organisme internacional que regula les Web Content Accessibility Guidelines (WCAG). Son les pautes que regulen els criteris d’accessibilitat per construir un programari universal.

 

Quin és el nivell o estàndard mínim que hauria de complir qualsevol producte o contingut digital? 

Les pautes WCAG tenen tres nivells: A, doble A i triple A. El nivell obligatori és el doble A en la seva versió més recent de 2.1.

Actualment ens trobem amb empreses que no compleixen aquests criteris. Per exemple només 12 webs de l’ÍBEX 35 compleixen amb el nivell d’accessibilitat. Molt poques empreses ho estan complint.

Per tant, l’accessibilitat des del disseny és un mantra poc reconegut. Cal fer més pedagogia? 

Malauradament continua havent manca de coneixement per part de les empreses. No obstant en aquest aspecte, des de Pasiona podem donar un cop de mà perquè es vagi integrant aquesta necessitat. Oferim formacions per equips tècnics i també servei de consultoria durant el procés de desenvolupament de programari. Fins i tot podem realitzar el propi desenvolupament de programari accessible.

La conversa va continuar tractant qüestions més pràctiques com la optimització de recursos a l’hora d’integrar accessibilitat digital o sobre projectes concrets.

Això és el que en Pedro va respondre:

  • Incloure l'accessibilitat des del disseny d'un projecte permet arribar a més persones en el menor temps possible