Notícies

Realitat Virtual, Intel·ligència Artificial i Robòtica encapçalen la innovació en el Sistema de salut català

Realitat Virtual, Intel·ligència Artificial i Robòtica encapçalen la innovació en el Sistema de salut català

Celebrada una nova edició de la jornada Mapa de Tendències

  • La dotzena edició de l’estudi Mapa de Tendències, de la Fundació TIC Salut Social, organisme de la Generalitat de Catalunya, revela que Catalunya és pionera i referent a nivell europeu en implantació de la imatge mèdica digital.
  • Actualment un 27% de centres fan ús de la Realitat Virtual en docència, gestió del dolor, intervencions quirúrgiques o gestió de fòbies.
  • El 86% de Centres asseguren estar protegits contra atacs cibernètics.
  • L’estudi posa l’accent en els CIO dels Centres del SISCAT com els protagonistes de la seva transformació digital.
  • L’acte ha estat seguit per vora 500 persones.

La Fundació TIC Salut Social, organisme del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, ha presentat aquest matí els resultats de la dotzena edició del Mapa de Tendències 2019, un estudi del Departament de Salut, amb l’objectiu de conèixer la implantació i ús de les TIC en els centres de salut i hospitals del Sistema Públic de Salut Català (SISCAT) i que enguany, per primera vegada i, com a novetat,  ha incorporat la visió dels seus responsables de Recerca i Innovació.

Durant l’acte que ha tingut lloc aquest matí al Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB), i en el qual ha estat seguit per prop de 500 persones (350 de manera presencial i 150 via streaming), s’ha posat de manifest, segons les dades recollides de l’enquesta, que el 53% dels enquestats han assenyalat que el lideratge de la Transformació Digital dins dels centres de ha de venir liderada pel seu CIO, el responsable de les Tecnologies de la Informació. De fet, un 29% ha confirmat que ja l’està liderant.

El Mapa de Tendències és un estudi anual que interpreta les principals tendències que estan modificant els models tradicionals de la sanitat tant des d’un enfocament tecnològic com des de la perspectiva dels canvis organitzatius i individuals que tenen lloc a través de les TIC en l’àmbit de la salut. En aquesta dotzena edició s’analitza la implementació de 3 grans àrees: Sistemes informació (Interoperabilitat, Intercanvi Electrònic de Dades, HC3, IS3, ECAP, Imatge Mèdica Digital i Ciberseguretat); Atenció a la ciutadania (La Meva Salut i Participació del ciutadà i relació amb les TIC); i Innovació (Realitat Virtual, Robòtica, Intel·ligència Artificial).

L’acte ha comptat amb nombrosos professionals de referència del sector i amb representació institucional, com ara la Consellera de Salut de la Generalitat de Catalunya, Alba Vergés; la Secretaria General de Salut, Laura Pelay; el Coordinador General de les TIC, Pol Pérez; i la Responsable  de l’Oficina eSalut, Imma Bosch.

 

La realitat Virtual creixerà un 198% fins el 2020

En els darrers anys el mercat de la Realitat Virtual (RV) (sistema que representa mitjançant la tecnologia informàtica entorns reals), Realitat Augmentada (RA) (visió directa o indirecta d’un entorn físic del món real) i Realitat Mixta (RM) (combinació de RV+RA) s’ha vist incrementat exponencialment i s’espera que continuï creixent entorn un 198% fins al 2020.

Els resultats de l’enquesta mostren una clara intenció dels centres per tal d’impulsar projectes en l’àmbit d’aquesta tecnologia, concretament al voltant d’un 25% en RV, 14.2% en RA i un 8.9% de RM. S’espera així que en els propers anys la RV/RA/RM pugui revolucionar l’àmbit de la salut i ajudin a millorar la qualitat assistencial al pacient. De fet, actualment, les àrees on es troba present aquesta tecnologia són: el tractament i millora de les fòbies, aprenentatge, neurorehabilitació virtual, distracció pediàtrica i gestió del dolor.

La Telemedicina, una pràctica cada vegada més habitual en els centres de salut

La telemedicina és una eina cada vegada més estesa que fomenta la comunicació interactiva i en temps real entre pacients i professionals de la salut. Actualment, 3 de cada 4 centres en fan ús com una pràctica habitual i el 67% declaren haver tingut un descens de l’atenció presencial des de que l’utilitzen com a eina assistencial.

Robòtica, imatge mèdica i l’mHealth

La robòtica ha tingut un creixement considerable al sector salut als últims anys però no suficient, ja que només ha tingut una implantació del 20% en els centres enquestats. Tot i així, s’ha introduït un nombre rellevant d’innovacions relacionades amb aquesta tecnologia aplicada a la salut, per tal de millorar la qualitat de l’atenció al pacient, l’assistència en determinats procediments mèdics, tasques rutinàries (monitorització) i teràpies. Tot i que les àrees assistencials amb un major ús de robòtica són: l’àrea quirúrgica. L’ús de robots també és present en l’emmagatzematge i distribució de medicaments, en pròtesis (robòtiques), exosquelets i la robòtica terapèutica.

Pel que fa a la imatge mèdica, clau en entorns no radiològics, intel·ligència artificial (Deep learning) i diagnòstic predictiu  només un 5% de les entitats indiquen

disposar d’una impressora 3D, que utilitzen principalment per a la formació i planificació quirúrgica, i per la fabricació de pròtesi. Un total del 28% dels centres pensen incorporar una impressora 3D en un futur. No obstant, un 14% dels centres enquestats indiquen haver participat en algun projecte d’innovació relacionat amb la imatge digital.

L’ús de les tecnologies de la mobilitat en l’entorn salut i social ha esdevingut una realitat a la vida dels ciutadans, tant els que pateixen alguna malaltia com els que desitgen tenir cura de la seva salut. D’acord amb el Mapa de Tendències d’enguany, les entitats proveïdores incorporen amb un ritme prudent l’ús de les apps que ofereixen serveis als ciutadans: un 12% de les entitats enquestades, declara disposar d’apps de salut corporatives.

Les TIC com a experiència d’ús en el món sanitari

Enguany, l’enquesta de tendències també ha tingut en compte l’impacte de l’ús de les noves tecnologies en l’àmbit de la informació i comunicació rebuda per dels pacients.

El 80% de les entitats proveïdores que han participat comenten que han reduït la utilització de paper. D’aquest percentatge anterior, entre el 50% i el 70%, respon que es tracta principalment de gestions administratives com consultes assistencials per telèfon o recordatori de cites per SMS a la seva entitat gràcies a haver augmentat el volum o la possibilitat de fer gestions per internet. De fet, una de les conclusions de l’estudi és que  el 21% dels centres han comentat que desenvolupen programes d’incentivació d’eines tecnològiques tant entre els propis professionals dels centres com entre els ciutadans. Així, tot i que encara queda recorregut en aquest àmbit l’objectiu per part dels centres del SISCAT és situar el pacient al centre del procés sanitari.

Cloud, Big Data i seguretat

La computació al núvol o Cloud computing és un paradigma que permet oferir serveis de computació a través d’internet. De fet, es tracta d’un model de prestació de serveis de negoci o tecnologia que permet a l’usuari accedir a un catàleg de serveis de manera flexible i adaptativa. Cada vegada més centres van adoptant aquest tipus de model per la provisió de serveis informàtics tant pels seus professionals com pels usuaris. Del tipus d’estructura en Cloud, destaca l’ús de serveis privats enfront dels públics, fet que es pot explicar per la necessitat de garantir els requisits de seguretat de les aplicacions, mantenint els recursos en un entorn privat (Cloud privat). Per altra banda, els programaris més estesos dins del Cloud per ordre de priorització són: correu electrònic (47%), programaris de salut (45%), programaris específics de negoci (41%), còpies de seguretat (31%) i ofimàtica (21%).

Pel que fa a seguretat, Davant la creixent exposició a ciberatacs per la presència digital i l’eclosió de tecnologies com la Internet de les Coses (IoT), el 86% de les Entitats Proveïdores afirmen que estan protegides contra hipotètics atacs cibernètics.

També cal destacar que el passat 25 de maig de 2018 ha estat una data molt rellevant doncs ha entrat en vigor a la unió Europea el Reglament General de Protecció de Dades i això ha fet que totes les entitats i organitzacions del sector sanitari hagin fet un gran esforç per a adaptar-se a aquest nou marc.

En relació als resultats recollits a l’enquesta, destaquen l’elevat nombre d’entitats (95%) que han realitzat l’auditoria biennal obligatòria de compliment de la Llei de Protecció de Dades en els darrers 4 anys. En aquesta línia, totes les entitats treballen en l’àmbit de la ciberseguretat com una línia prioritària en l’àmbit de la transformació digital dels centres de salut. El 95% de les entitats han comentat que guarden les còpies de seguretat fora dels centres de processament de dades; un 79% realitza, cada sis mesos, proves de recuperació dels medis que emmagatzemen còpies de seguretat per garantir la integritat de les dades; i un 74% disposa d’un pla de  contingència de negoci davant d’una caiguda greu de sistema.

 

 

Butlletí Flash TICSS

Subscriu-te i rep cada mes novetats i notícies al teu email

Email