Notícies

El projecte ATHIKA defineix els reptes del món de l’eHealth

El projecte ATHIKA defineix els reptes del món de l’eHealth

  • El projecte ATHIKA, finançat per la Unió Europea, estudiarà els reptes als que s’enfronta la recerca sobre l’impacte i els possibles usos al camp de la salut de les noves tecnologies com l’IoT o l’IA
  • ATHIKA busca una aproximació transversal entre tecnologia i salut que li aporti també un enfocament humanista per analitzar-ne els efectes i dissenyar-ne i implementar-ne usos eficaços tenint-ne en compte els aspectes ètics i socials

 Barcelona, 28 de juny de 2019 – Ahir es va celebrar el simposi eHealth Challenges: Identification and Analysis, que ha plantejat els reptes als que s’enfrontaran durant el curs 2019-2020 els participants al projecte ATHIKA (Advanced Training in Health Innovation Knowledge Alliance – No. 601106-EPP-1-2018-1-ES-EPPKA-KA).

Es tracta d’un projecte amb finançament del programa Erasmus+ de la Unió Europea que busca aportar un enfocament humanista a l’enginyeria de les noves tecnologies en l’àmbit de la salut, per tal d’analitzar-ne els efectes i dissenyar-ne i implementar-ne usos eficaços de forma multidisciplinària, que vagin més enllà del pur plantejament tecnològic tot tenint-ne en compte els aspectes ètics i socials.

Els reptes

ATHIKA ha definit els reptes seguint tres temes principals: l’IoT (Internet of Things), l’IA (Intel·ligència Artificial) i el Data Governance (governança de dades).

El primer repte, completament transversal, és el de poder interrelacionar la gran quantitat de dades que podem obtenir amb l’IoT, la capacitat d’analitzar-les de l’IA i els criteris ètics i legals del Data Governance, fent que les millores tecnològiques estiguin regulades èticament i la legislació s’adapti als resultats que la tècnica indiqui que són beneficiosos.

Un altre dels grans reptes és la gestió que permeti que el ciutadà pugui participar i ser corresponsable de la seva salut a través de les tecnologies.

Finalment, l’altre gran repte és el de la creació de perfils híbrids capaços de treballar tant en la part mèdica/sanitària com en els aspectes tecnològics.

Aquestes grans línies donen resposta a situacions més concretes com ara la reticència dels metges i pacients davant de resultats que puguin haver desenvolupat IAs que els resultin opaques, quins usos concrets volen els ciutadans que es facin amb les seves dades i com això es pot regular o fins a quin punt és responsabilitat dels enginyers que desenvolupen les tecnologies el preocupar-se per l’ètica dels seus usos potencials, entre d’altres.

La Salle-URL és el coordinador del projecte. Seran els seus estudiants els qui s’enfrontin a aquests reptes, plantejats per empreses i institucions, en un curs online caracteritzat per la feina interdisciplinària (entre estudiants de disciplines com la Transformació Digital, l’eHealth, el Big Data o les Smart Cities).

La Fundació TIC Salut Social, que organitza l’esdeveniment, ha identificat les necessitats i reptes del sector i aportarà a ATHIKA la seva experiència en eHealth i mHealth.

A més, hi participen cinc companyies: Technopolis Group (consultoria), Mcrit (consultoria), Pharmatics Limited (I+D), Technosens Evolution (Desenvolupament de software) i Kaunas STP (Parc tecnològic); i dues institucions més d’educació superior: University of Tartu i The University of the West of Scotland.

Després del procés de selecció -per part del consorci del projecte- dels reptes presentats al simposi, es llançaran uns cursos online per a la formació d’estudiants de diferents disciplines (de l’àmbit sanitari, tecnològic, emprenedor…) que els permetrà resoldre de manera conjunta aquests reptes en uns workshops presencials al juliol de 2020.

Gravació de l’acte: https://youtu.be/ebWoYjIMLJ4

 La Salle Campus Barcelona:

La Salle Campus Barcelona, ​​membre fundador de la Universitat Ramon Llull, és un centre universitari que ofereix programes universitaris de Grau, Postgrau i Màster, PhD i especialització en les àrees de coneixement d’Arquitectura, Enginyeria, Informàtica, Multimèdia, Management i Art Digital, animació & VFX, amb la tecnologia com a element essencial del seu ADN.

La Salle Campus Barcelona aposta per l’emprenedoria, la interacció constant entre alumne i empresa i la recerca aplicada. A més, fidel a la seva missió de formar professionals amb valors capaços de transformar la societat, propicia el desenvolupament de la sensibilitat social i humanística de l’alumne.

Compta amb un espai d’innovació únic: l’Internet of Things Institute of Catalonia, el primer laboratori europeu d’innovació i recerca sobre l’internet del futur, que enforteix l’ecosistema d’innovació, transferència i recerca de La Salle Campus Barcelona.

La Salle és la xarxa més gran Global sense ànim de lucre que es dedica específicament a l’educació. Té més de 300 anys d’història i està present en 80 països. La formen 1.083 centres educatius i 65 universitats, amb 1.000.000 d’alumnes, 300.000 d’ells universitaris.

 

Fundació TIC Salut Social

La Fundació TIC Salut Social és un organisme del Departament de Salut fundat l’any 2006, que treballa per impulsar el desenvolupament i la utilització de les TIC i el treball en xarxa en l’àmbit de la salut, fa d’observatori de noves tendències, innovació i seguiment d’iniciatives emergents, i ofereix serveis de normalització i homologació de productes.

La implantació de les TIC en salut ja és imparable i es visualitza com un dels elements més transformadors de la salut del futur. El fet que la salut a Catalunya inclogui el 100% de la ciutadania dins d’un marc de cobertura universal i pública, conjuntament amb la implicació d’una gran diversitat d’agents, organitzacions proveïdores i indústries subsidiàries, posa el sector salut en una excel·lent situació per actuar com a innovador i dinamitzador econòmic del sector de les noves tecnologies.

La missió de la Fundació TIC Salut Social és ser agents facilitadors de la transformació del model assistencial de salut i social mitjançant les TIC.

 

Contacte:

La Salle Campus Barcelona-URL

Carlo E. Gallucci Vallcorba

T. 93 290 2278

M. 679214163

Carleserm.gallucci@Salle.url.edu

Contacte:

Adrià Garcia Font

Responsable de Comunicació

Fundació TIC Salut Social

T. 93 553 26 42

agarciafont@ticsalutsocial.cat

 

Butlletí Flash TICSS

Subscriu-te i rep cada mes novetats i notícies al teu email

Email