Jornada “Comunicació i salut: experiències innovadores”

03 /May
03

May

  • Observatori
  • Aula Magna del Campus Catalunya de la Universitat Rovira i Virgili
  • 03 May 2019 9:00 a 19:00h

Des de mitjans de la dècada dels 2000, el món de la salut està vivint un procés revolucionari. La tecnologia, cada cop més present en el dia a dia de les persones, ha començat a integrar-se en els processos sanitaris a diferents intensitats. Aplicacions per gestionar les citacions mèdiques, pàgines web d’organismes oficials amb informació sanitària a disposició dels usuaris, videojocs per gestionar condicions com l’ansietat o la fòbia a les alçades… només són alguns dels exemples on la comunicació hi juga un paper clau. Al mateix temps, aquesta democratització de la informació sanitària ha fet que els pacients prenguin la iniciativa pel que fa a la seva pròpia salut. Tot i així, el creixement de la població i el ràpid envelliment de la mateixa ha fet que la gran majoria dels professionals de la salut es vegin sobrepassats en l’àmbit de l’assistència sanitària, fent que el sistema sanitari comenci a mostrar símptomes de col·lapse.

L’aplicació de solucions tecnològiques és un dels camins per afrontar aquest problema, però quin paper juga la comunicació dins de tot aquest procés? Es pot millorar la comunicació metge-pacient des de la perspectiva de les ciències socials? Com podem utilitzar els jocs com una eina per a que els pacients s’expressin millor? O bé podem utilitzar les expressions d’aquests pacients com a complement del tractament d’una malaltia? Aquesta jornada pretén ser una petita mostra de les diferents experiències innovadores que es duen a terme al sector sanitari de casa nostra.

Programa

Des de TIC Salut Social participarem a la Keynote 1: La transformació digital del sector social i sanitari a Catalunya: mobilitat, model no presencial i experiència del pacient
A càrrec de: Jesús Berdún, Nuria Abdón i Elisenda Reixach.