Cicle de reflexió “Big Data i Serveis Socials”

29 /Oct
29

Oct

  • Observatori
  • Integració Social i Sanitària
  • Palau Macaya
  • 29 October 2019 9:30h - 12:00h

L’evolució de l’estructura de riscos i de vulnerabilitats socials dels territoris, com a conseqüència dels canvis demogràfics, l’envelliment de la població, els fluxos migratoris o les transformacions dels mercats de treball i de l’habitatge, genera freqüents descompensacions en l’àmbit de la intervenció dels Serveis Socials, i sovint les persones amb necessitats d’atenció social no són identificades com a població de risc o no reben l’atenció social adequada a causa d’una intervenció reactiva, no planificada i fragmentada.

La tecnologia Big Data permet avui analitzar les dades de múltiples orígens amb models predictius per a cercar patrons que són massa complexos per detectar-los de forma manual, i identificar les situacions actuals i futures de vulnerabilitat social amb total fiabilitat d’encert.

Explorar les possibilitats que ofereix el Big Data és avui ineludible per al sector dels Serveis Socials per disposar de coneixement per a la planificació i la presa de decisions; avançar en eficiència i eficàcia; desenvolupar estratègies més proactives i preventives; i impulsar la personalització dels serveis.

Conferència-debat “Com podem millorar avui els Serveis Socials gràcies al Big Data?”

  • Potenciar l’enfocament preventiu dels Serveis Socials per mitjà del Big Data, a càrrec de la sra. Meritxell Benedí, Directora General de Serveis Socials de la Generalitat de Catalunya
  • Com obtenir coneixement per planificar els pressupostos públics socials, a càrrec del sr. Thomas Lehtinen, Data Analytics Consultant de l’Ajuntament d’Espoo (Finlàndia)
  • Avançar cap a la personalització dels Serveis en les ciutats intel.ligents, a càrrec del sr. José Antonio Ondiviela, Director de Solucions SmartCities de Microsoft Western Europe.
  • El Big Data ens ajuda a millorar l’eficiència i la sostenibilitat dels serveis, a càrrec del Dr. Josep Maria Picas, consultor internacional en el desenvolupament de les TIC en l’entorn sanitari.

Presenta i modera el debat: sra. Maria Àngels Cabasés, directora del Departament d’Economia Aplicada de la Universitat de Lleida i membre del Consell Social de la Fundació iSocial.