Presentada la nova plataforma d'Avaluació d'Impacte en Protecció de Dades per recerca i innovació en salut

Autor: TIC Salut Social   /  20 de diciembre de 2021

El passat dijous 16 de desembre l’Oficina del Delegat de Protecció de Dades (DPD) de la Fundació TIC Salut Social va presentar la nova plataforma per a dur a terme l’AIPD en Salut. Aquesta plataforma és l’evolució de l’eina creada fa un any i basada en la metodologia desenvolupada conjuntament per l’Oficina del DPD i l’Observatori de Bioètica i Dret de la Universitat de Barcelona.

A la reflexió inicial el Dr Fabregat, Director de BIOCAT, va destacar que «era molt necessari desenvolupar una eina en AIPD útil, àgil i intuïtiva per facilitar la tasca dels responsables de dades […] per homogeneïtzar i estandarditzar criteris i procediments de treball». La plataforma apareix en un context on el present de la recerca i la innovació passa per la digitalització i per poder comptar amb dades personals molt diverses, fer-ho des del punt de vista del respecte, la intimitat i privacitat de les persones atenent a principis bio-ètics.

«Aquesta eina impulsada pel l’Oficina del DPD dona resposta específica a les necessitats en l’àmbit de la salut, sobretot en recerca i innovació. Un territori que planteja els majors reptes»

En una primera part de la presentació, la Sra. Teresa Miquel, Delegada de Protecció de Dades i Directora general del despatx d’advocats Metricson. i la  Dra. Itziar de Lecuona, Professora agregada del Departament de Medicina i Directora de l’Observatori Bioètica i Dret de la Universitat de Barcelona, van posar l’accent en com el coneixement acadèmic ha fet l’exercici de donar resposta pràctica a un àmbit tant necessari com la salut per aplicar els principis jurídics per protegir drets i canalitzar adequadament la recerca.

«Aquesta eina impulsada pel l’Oficina del DPD dona resposta específica a les necessitats en l’àmbit de la salut, sobretot en recerca i innovació. Un territori que planteja els majors reptes», va assenyalar de Lecuona.

(Foto: Paula Subías, científica de dades, mostrant visor plataforma AIPD

A la segona part de l’acte la Sra. Paula Subías, científica de dades especialitzada en l’àmbit de la salut a Digiturn – The Chain Partners va fer una demostració de les funcions principals de la plataforma. Aquesta eina s’ha estructurat per seguir, des de l’inici de tot projecte, els passos que permeten detectar riscos i poder mitigar-los de manera àgil.

El Director de l’Oficina del DPD, Sr. Robert Rubió, va cloure l’acte amb unes paraules d’agraïment a totes les professionals implicades en el desenvolupament de la plataforma.

La jornada, retransmesa via streaming, es pot recuperar a través del següent enllaç.