Els serveis d’urgències de l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa, l’Hospital de Campdevànol – Hospital Comarcal del Ripollès, i l’Hospital Comarcal de la Selva (Hospital de Blanes), han iniciat un assaig clínic per avaluar l’impacte de l’ús de fèrules impreses en 3D per a la immobilització de les fractures de radi distal. Per tal de demostrar que aquesta tecnologia ofereix una alternativa potencialment superior al guix que s’acostuma a posar a urgències quan es produeixen aquestes lesions a l’avantbraç, els tres hospitals provaran el nou sistema fins al juliol del 2025, i dos mesos després, al setembre, compartiran els resultats.
El principal objectiu de l’estudi és avaluar l’impacte, eficàcia, eficiència i seguretat de l’ús de les fèrules IMUR® preformades en fractures de radi distal que presentin els pacients que acudeixen a urgències. Addicionalment, es contrastaran aspectes de qualitat de vida i clínics relacionats amb les fractures de radi distal, s’avaluarà el confort de la immobilització, i s’analitzarà la sostenibilitat de la fèrula respecte al guix, la usabilitat dels dos mètodes d’immobilització, i el temps que dediquen els professionals amb les dues tècniques d’immobilització.
El projecte està impulsat per la Xarxa d’Innovació en Salut de les Comarques Gironines, i coordinat per la Fundació TIC Salut Social i el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI).
Les fractures de radi distal són una de les lesions ortopèdiques més comunes, amb una prevalença d’entre un 25-30% en la població adulta. En la majoria dels casos, el tractament recomanat és la immobilització de la zona lesionada amb guix, perquè proporciona estabilitat a la fractura i permet la curació adequada de l’os.
Malgrat els beneficis de la tradicional tècnica d’immobilització amb guix, un 20% dels pacients presenta complicacions derivades de la mala col·locació del guix, com poden ser lesions cutànies, neuropaties compressives i distròfia simpàtico-reflexa.
En els últims anys, amb les tècniques d’impressió 3D, s’han desenvolupat fèrules per a la immobilització de les fractures de radi distal fetes amb materials biocompatibles, com les resines polimèriques. L’ús d’aquesta tecnologia presenta potencials beneficis respecte al guix: és més còmoda i lleugera, presenta una major ventilació i facilitat d’higiene, una millor adaptació anatòmica i una menor incidència de complicacions cutànies. A més a més, permet que els professionals puguin tenir una major visualització de la zona afectada, no genera residus hospitalaris derivats de l’aplicació del guix, i permet la seva esterilització i reutilització en altres pacients, entre d’altres.
Des del desembre del 2024 i fins a finals de juliol del 2025, els pacients que arribin amb aquest tipus de fractura a les urgències dels tres hospitals participants a l’estudi seran tractats de forma aleatòria amb guix o fèrula 3D, sempre que compleixin els criteris d’inclusió i signin el consentiment informat. D’aquesta manera, els professionals participants al projecte podran comparar i avaluar els beneficis i inconvenients d’ambdues tècniques.
Els resultats de l’estudi es traslladaran al Sistema de Salut per talde valorar la seva possible implementació, en el cas que es demostri unamajor eficàcia, eficiència, seguretat i sostenibilitat de les fèrules 3D respecte al guix. Així mateix, es preveu una segona fase en la qual s’impliqui també a determinats Centres d’Atenció Primària.
Subscriu-te i rep cada mes novetats i notícies al teu email