'La digitalització en l'assistència en salut mental', webinar SOM Salut Mental 360

03 /Nov
03

Nov

  • Gestión del Conocimiento
  • Esdeveniment en línea
  • 03 November 2020 18:00 a 19:00h

Quins són els reptes i oportunitats per humanitzar l’ús de les TIC? Intentarem respondre a aquesta pregunta en aquesta trobada digital emmarcada dins del cicle de Sant Joan de Déu sobre salut mental i COVID-19.

Al març de 2020, amb la irrupció de la pandèmia i la declaració de l’aïllament social, preventiu i obligatori, la gran majoria dels tractaments que rebien els usuaris de salut mental es van reconvertir en format virtual. Els professionals van haver de transformar en temps rècord els seus tractaments presencials en modalitat online, per poder continuar oferint assistència de manera normalitzada.

Ja no tenim dubtes que la COVID-19 marcarà un abans i un després en la transformació digital de la sanitat. La implementació de la telemedicina ha reivindicat la seva posició com a mètode de suport garantint una qualitat assistencial a un nivell molt superior al que crèiem possible fa a penes uns mesos.

L’atenció sanitària per via telemàtica ha evitat que persones dependents de tractaments farmacològics i consultes mèdiques es quedessin sense les seves receptes i poguessin desviar les seves consultes a aquests sistemes d’atenció. Aquest sistema va permetre, en els moments àlgids de la crisi, que els hospitals consagrin tots els seus recursos a l’atenció de persones amb COVID-19.

Els experts assenyalen que el contacte presencial continua sent necessari per al tractament dels problemes de salut mental, ja que hi ha uns certs beneficis de la teràpia presencial que no es poden aconseguir a través dels dispositius digitals.

Modera

  • Dr. Josep Maria Haro Abad – Psiquiatra i doctor en salut pública. Director de Docència, Recerca i Innovació del Parc Sanitari Sant Joan de Déu.

Ponents​

  • Dr. Francesc García Cuyàs, doctor en Cirurgia General i Digestiva. Adjunt a la Direcció Mèdica de l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona.
  • Imma Malé Pegueroles, infermera i usuària del Sistema de Salut Mental.
  • Dr. Joan Carles March Cerdà, doctor en Medicina. Professor de la Escuela Andaluza de Salud Pública.

El portal SOM Salud Mental 360 vol ser un referent nacional i internacional en temes de salut mental, des d’una perspectiva apoderadora i centrada en els drets humans, establint noves relacions entre els diferents agents socials implicats. Des d’una visió de 360, es dirigeix a la població general, però també a la persona atesa i al seu entorn, als especialistes d’aquest àmbit i als professionals d’altres sectors, com els docents, els cuidadors i cuidadores o el voluntariat. I ho fa des de la proximitat, amb vocació d’innovar i donar un servei de qualitat. Es va estrenar amb un monogràfic sobre l’impacte emocional de la COVID-19 i oferirà un seguit de ‘webinars’ els propers dies.

Els impulsors d’aquesta iniciativa són els centres de SJD a Sant Boi (Parc Sanitari Sant Joan de Déu), Esplugues (Hospital Maternoinfantil) i Lleida (SJD Terres de Lleida), a més de SJD Serveis Socials Barcelona i SJD Solidaritat.