"Ens trobem en un canvi de paradigma que accelerarà l’autogestió de la informació i millorarà el contacte metge-pacient"

Autor: Adrià G.Font   /  10 de junio de 2018

A finals de febrer, la ciutat de Barcelona va acollir la 13a edició del Mobile World Congress, la primera amb Carlos Grau al capdavant de la Fundació Mobile World Capital Barcelona. Hem volgut conversar amb ell per conèixer quin serà l’impacte que s’albira amb la irrupció de tecnologies com el 5G i quins són els reptes que hauran d’afrontar els sectors salut i social per aterrar-los.

  • Del 26 de febrer a l’1 de març, Barcelona va acollir la 13a edició del Mobile World Congress, la primera amb Carlos Grau al capdavant de la Fundació Mobile World Capital Barcelona. Quin ha estat el balanç d’aquests 4 dies?

En fem un balanç més que positiu. En aquesta edició hem comptat amb 107.000 congressistes, dels quals 7.700 han estat CEOs i presidents de grans corporacions, cosa que suposa un 25% més d’alts càrrecs que l’any anterior. A més, el congrés ha generat una activitat econòmica de 471 milions d’euros i 13.000 llocs de treball temporals.

En aquest balanç però, no només hi comptabilitzem els quatre dies de congrés. Iniciatives com Mobile Week Barcelona, que aquest any ha batut records arribant a més de 19.000 persones, plantegen una reflexió al voltant de la transformació digital per a tots els públics i estenen la petjada del congrés a la ciutadania.

  • 5G, automòbil, internet de les coses, blockchain… conceptes protagonistes d’aquesta edició. Amb què s’ha diferenciat més respecte l’anterior?

Al MWC d’enguany hem vist com, més enllà dels dispositius, hi ha tota una generació de serveis al voltant dels mòbils que obren noves possibilitats de connectivitat i de relació entre els usuaris i el seu entorn. Aquest canvi de tendència és la veritable novetat i el que permetrà que a curt termini puguem veure, per exemple, com es materialitzen noves vies de contacte amb l’administració, gràcies a la implantació de nous canals d’autenticació dels individus a través del mòbil; com els cotxes es converteixen en plataformes digitals plenament integrades dins les ciutats intel·ligents o com amb l’arribada del 5G reduïm dràsticament la latència i puguem fer mentoring entre un cirurgià especialista que a temps real assessori un cirurgià que estigui operant en un quiròfan de qualsevol altre hospital del món.

  • Quines han estat les novetats més destacades? Alguna amb aplicació directe per la salut?

Aquest any hem pogut veure com el sector de la salut ha tingut un pes específic en les novetats del congrés. En el marc de 5GBarcelona, s’ha presentat un projecte pilot que permetrà en un futur proper tele assistir operacions quirúrgiques a distància i en temps real mitjançant la tecnologia 5G. Aquest acord, impulsat per Mobile World Capital, Hospital Clínic i AIS Channel, permetrà maximitzar l’impacte del quiròfan més avançat del món que actualment és a l’Hospital Clínic i que ara ja incorpora tecnologies com el big data. Amb les proves sobre xarxa 5G es podrà, per exemple,  enregistrar tot el que passa a la sala i enviar en temps real aquesta informació a l’exterior perquè un cirurgià pugui guiar l’operació sense ser-hi físicament present.

A banda de l’activitat del consorci 5GBarcelona, des de Mobile World Capital Barcelona també hem donar veu a dos projectes guanyadors dels reptes que llença d-LAB i que ens han permès veure com tecnologia té una capacitat transformadora molt gran en l’àmbit de la salut. En concret, al nostre estand vam tenir les propostes de MJN, un dispositiu capaç de llegir l’activitat cerebral i prevenir atacs d’epilèpsia afavorint una millor qualitat de vida dels pacients amb aquesta malaltia, i la solució d’Irisbond, un sistema digital que facilita la comunicació de les persones amb paràlisi total i que els permet comunicar-se, per exemple, a través de xarxes socials com Twitter.

  • Per qui no conegui la Fundació Mobile World Capital, com definiries, en dues línies, els objectius i projectes en els quals esteu immersos? Per exemple, D-LAB.

La Fundació Mobile World Capital Barcelona  impulsa la transformació digital i mòbil de la societat amb l’objectiu de millorar la vida de les persones a escala global. Amb aquest objectiu, treballem en tres grans àrees, com són  la innovació i l’emprenedoria, on comptem amb un programa punter en transferència tecnològica, The Collider; la capacitació digital amb el programa mSchools; i la transformació digital, àrea d’on penja d-LAB-. Aquest programa ens permet plantejar grans reptes internacionals per millorar la qualitat de vida dels ciutadans i buscar solucions innovadores a nivell tecnològic que puguin generar un impacte positiu en la societat.

  • Des de fa més de 5 anys, i arrel Pla Mestre de Mobilitat en Salut i Social (2014), la Fundació TIC Salut Social i la MWC han anat de la mà a l’hora d’observar quines són les apps en salut més destacades del nostre entorn. L’observatori d’apps recull més de 250 aplicacions. Com visualitzes el futur de les apps en salut en un entorn que començarà a introduir el 5G, seguirem parlant d’apps?

Ens trobem immersos en un canvi de paradigma que situarà el ciutadà en el centre de la revolució tecnològica i, per tant, farà que replantegem la funcionalitat de les solucions TIC en el sector de la salut. Des de les apps a la gestió de les dades personals de salut, tot aquest ventall de solucions de les que parlem darrerament faran un salt qualitatiu important que ens permetrà accelerar l’autogestió de la informació (per part dels usuaris) i millorar el contacte metge-pacient, amb una major monitorització dels individus que permetrà un seguiment més exhaustiu dels pacients i una millor prevenció de la salut.

  • Finalment, ens agradaria conèixer com veus la Fundació TIC Salut Social i si tindries alguna recomanació per afrontar aquest entorn de canvis i evolució tecnològica.

Les dues entitats tenim clar que tecnologia i salut han d’anar de la mà i per això és necessària la capacitació de les persones per tal de treure el màxim rendiment a les solucions que han d’arribar en un futur pròxim.

Per tant, ens cal treballar amb el col·lectiu mèdic, però també amb pacients, empreses i institucions. Aquest nou escenari a nivell tecnològic ens ha de permetre evolucionar l’ecosistema de salut i això només ho podrem fer si tots els agents som conscients del potencial de la tecnologia en aquest camp i hi treballem conjuntament.

  • Entrevistem a Carlos Grau, director del Mobile World Capital Barcelona