La Generalitat aposta per millorar la qualitat de vida de les persones grans i dependents amb noves tecnologies com la robòtica i la sensorització. El Departament d’Empresa i Treball ha publicat l’Ordre EMT/45/2025 per la qual s’aproven les bases reguladores que regiran la convocatòria de subvencions destinades a projectes de robòtica assistencial i sensorització, en el marc del subprojecte Salut digital intel·ligent del programa RETECH, una iniciativa estatal per impulsar la digitalització amb fons europeus i emmarcat dins del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) i finançat amb fons Next Generation EU.
Les subvencions s’adrecen a empreses, centres tecnològics i entitats del sector salut i social que vulguin desenvolupar solucions innovadores per a la cura de les persones grans, amb discapacitat o en situació de dependència.
Aquestes subvencions, que s’articulen en dues línies d’actuació —una centrada en projectes de robòtica assistencial i una altra en projectes de sensorització— tenen com a objectiu promoure la integració de tecnologies avançades, com la intel·ligència artificial i la recollida de dades exògenes, per millorar la qualitat de vida de les persones, especialment aquelles en situació de dependència o fragilitat.
El projecte Salut digital intel·ligent, liderat per la Generalitat de Catalunya amb la col·laboració de les Illes Balears i la Comunitat Valenciana, forma part dels 13 projectes estratègics seleccionats pel programa estatal RETECH. Aquest projecte ha rebut un finançament de 16,6 milions d’euros per desplegar una xarxa pionera en l’àmbit de la salut digital, de la qual 3,75 milions d’euros s’han destinat específicament a la Secretaria de Polítiques Digitals del Departament d’Empresa i Treball per a la seva execució a Catalunya.
Amb aquesta convocatòria, Catalunya vol marcar un abans i un després en l’atenció a les persones. A través d’aquestes línies de subvenció, es pretén:
Aquestes actuacions contribueixen al 100% a la transició digital, d’acord amb els objectius del Pla de Recuperació europeu i amb les fites establertes en l’Estratègia Nacional d’Intel·ligència Artificial. La salut digital esdevé així un vector transformador per afrontar els reptes socials, demogràfics i tecnològics del futur.
Des de la Fundació TIC Salut Social, celebrem l’impuls d’aquesta convocatòria, que reforça el compromís amb una atenció més personalitzada, predictiva i proactiva, en la línia del nostre objectiu de digitalitzar el sistema de salut i serveis socials a Catalunya, posant sempre la persona al centre.
Les empreses i entitats interessades ja poden consultar tota la informació oficial al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya: https://dogc.gencat.cat/ca/document-del-dogc/?documentId=1010096
Subscriu-te i rep cada mes novetats i notícies al teu email