La interoperabilitat és la capacitat de compartir informació entre components (com sistemes o dispositius) sense que es perdi el seu significat. Aquesta comunicació ha de garantir l’intercanvi coherent de les dades entre departaments, organitzacions, nivells assistencials o regions, com països o continents. L’objectiu principal és proporcionar als professionals tota la informació rellevant dels seus pacients per assegurar que el procés de presa de decisions es produeix d’una manera segura, eficient i eficaç. La interoperabilitat garanteix l’accés a la informació independentment del lloc en què s’hagi registrat, afavorint-ne el reaprofitament, minimitzant punts cecs i assegurant el continu assistencial.
L’Oficina d’Estàndards i Interoperabilitat (OFSTI) de la Fundació TIC Salut Social és la responsable de definir l’estratègia d’interoperabilitat al SISCAT. Per tal d’assolir aquest objectiu, des de l’OFSTI s’identifiquen les necessitats del sector, s’analitza quins estàndards poden resoldre-les i es defineix com s’han d’adaptar i adoptar.
Relació de les diferents organitzacions internacionals de desenvolupaments d’estàndards amb les quals col·labora l’Oficina d’Estàndards i Interoperaiblitat de la Fundació TIC Salut Social.
AnarLa interoperabilitat semàntica té per objectiu garantir que les dades s’intercanvien sense que es perdi el seu significat. Els principals estàndards d’aquesta capa consisteixen en vocabularis controlats que permeten representar la informació en base a un model conceptual, i codificar-la unívocament. Terminologies com SNOMED CT o LOINC són exemples d’estàndards semàntics.
AnarLa interoperabilitat sintàctica fa referència a la manera en què es comuniquen les dades entre components, ja que els estàndards d’aquesta capa, defineixen l’estructura i el format de les dades a utilitzar en l’intercanvi. Exemples d’estàndards sintàctics són la missatgeria 2.x, l’especificació de documents CDA R2 o FHIR, tot ells estàndards definits per HL7.
AnarL’homologació representa un segell de qualitat, ja que garanteix que els dispositius i les solucions que l’obtenen, compleixen els requeriments d’interoperabilitat necessaris per a la seva integració al SISCAT.
AnarIntersocial II és la continuació del projecte Intersocial, iniciativa que té per objectiu definir el vocabulari controlat comú…
El subconjunt de variables mHealth mSocial pretén donar resposta a la necessitat d’estandarditzar la informació que s’està recollint…
El Diccionari clínic per a iSalut és un projecte transversal del Departament de Salut gestionat per l’OFSTI, que…
Fa més de 10 anys es va detectar la necessitat d’elaborar un pla que permetés als centres del…
Segona part del projecte europeu Trillium-Bridge. Programa Horizon 2020 del qual la Fundació TIC Salut Social forma part…
Projecte executat entre 2013 i 2015 per un consorci del qual la Fundació TIC Salut Social n’és membre….
El projecte Intersocial és una iniciativa liderada per l’OFSTI de la Fundació TIC Salut Social, que ha comptat amb la…
A partir del Pla de Malalties Respiratòries (PDMAR), es va proposar un projecte per estandarditzar els informes d’espirometria….
Història clínica compartida (HC3)
La digitalització de les imatges de les proves diagnòstiques representa un gran pas endavant per oferir una millor…
Dins del marc del Pla de Salut 2016-2020 del Departament de Salut, sorgeix la necessitat de treballar en…
Projecte europeu del programa CIP amb un ampli consorci integrat per diferents organitzacions d’àmbit europeu. Dades del projecte…
El projecte RACSEL (Red Americana de Cooperación sobre Salud Electrónica), és una iniciativa impulsada per diverses regions de…
IS3 és un projecte transversal del Departament de Salut que té per objectiu facilitar la interoperabilitat entre els…
Guía básica de recomendaciones para el desarrollo de apps de salud y atención social
Subscriu-te i rep cada mes novetats i notícies al teu email