"Un dels grans reptes de la tecnologia que implementarem, com el 5G, és fer-la sostenible i humana"

Autor: Adrià G.Font   /  8 de novembre de 2018

Quina és l’Europa que volem pels propers 60 anys. Al voltant d’aquesta pregunta la Representació de la Comissió Europea a Barcelona ve celebrant un seguit de conferències-debat que giren sobre diferents temes d’alt impacte: economia circular, política econòmica i monetarìa, com serà el pressupost dels propers 7 anys o, aquesta darrera, celebrada dijous dia 8 al Recinte Modernista de Sant Pau, a Barcelona, sobre el futur del 5G a Europa. El seu director, el Sr. Ferran Tarradellas, va centrar el debat en la tecnologia 5G i les conseqüències que tindrà pels ciutadans dels països de la Unió Europea, abans de donar pas al Sr. David Ferrer.

El secretari de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital de la Generalitat de Catalunya, va ressaltar el canvi de paradigma que afrontem. Segons Ferrer, “amb aquesta nova tecnologia de telecomunicacions se’ns presenten noves oportunitats, però encara estem pendents de completar el desplegament i aplicar els diferents estàndards associats. Un desplegament que podrem completar amb èxit l’any vinent (2019)”.

Abans d’iniciar-se la primera taula rodona de debat, el director general de la Direcció General de Xarxes de Comunicació, Continguts i Tecnologia de la CE (DG Connect), el Sr. Roberto Viola, va voler enmarcar l’impacte del 5G per la ciutadania, posant com a exemple els tres grans casos d’ús de la xarxa WiFI entre la ciutadania actualment: el transport, els estadis i els centres comercials. I va destacar l’alt percentatge d’accidents que tenen lloc per causes de distraccions humanes, respecte el que es podria evitar amb l’aplicació de la tecnologia en la conducció.

Per conèixer els reptes i oportunitats del desplegament del 5G en el territori, la conferència va comptar amb una primera taula amb representació d’empreses com Cellnex, de la mà del seu Director Comercial Global, el Sr. Oscar Pallarols i de Telefonica, representada per la Consellera Delegada i Thinx-5G Barcelona, la Sra. Maria Jesús Almazor, juntament amb el centre de recerca i2cat, representat per el Sr. Sergi Figuerola, el director de Tecnologia i Innovació. A grans trets, les idees principals del debat van ser:

  • Abans del 5G es passarà pel 4.5G, doncs el 4G encara té recorregut i les infraestructures són vàlides.
  • És important esdevenir una societat generadora, no només consumidora. Per evitar la deslocalització d’empreses.
  • Iniciatives com Digital Innovation Hub i 5G City ajuden a la evangelització.
  • La regulació ha de facilitar la implementació i desplegament, de la mateixa manera que també ho farà la compartició entre els diferents operadors.
  • Reptes: que les smartcities puguin intercanviar informació en temps real i seguir liderant les xarxes d’ultrabanda ampla a Europa com fins ara.

Després de la pausa cafè, va ser el torn per conèixer les aplicacions del 5G a la indústria i quines oportunitats de mercat sorgiran. En aquesta segona taula rodona va participar el director de la Fundació TIC Salut Social, el Sr. Josuè Sallent, el director de la Mobile World Capital Barcelona, el Sr. Carlos Grau i el director de smartCatalonia, el Sr. Daniel Marco.

“Aquesta tecnologia, immersiva, aporta un canvi disruptiu”, va iniciar Sallent. “Un canvi que coincideix en un moment en el qual estem patint una manca de professionals de la salut en zones concretes. Com pot ajudar aquesta tecnologia a apropar l’atenció a la persona, és clau”. Un dels exemples que va destacar el director de TIC Salut Social és l’impacte que tindrà el 5G en l’ús de la telemedicina, la cirurgia remota en zones amb difícil accés o la formació de professionals utilitzant tecnologies exponencials com la realitat virtual i augmentada. Alhora, va seguir Sallent, “ha de canviar la percepció que tenen els ciutadans de la tecnologia. Necessitem humanitzar-la. La pantalla entre el metge i el ciutadà no pot generar rebuig, si no no estarem preparats per conversar amb el metge a través d’una pantalla i a més de 100 kms de distància”. Finalment, Sallent va voler situar 3 grans reptes que, sota el seu punt de vista, “afrontarem properament. Tots ells els afrontarem amb una visió holística i amb perfils transversals”:

  • Comptar amb infraestructures que facin possible la implementació d’aquesta tecnologia
  • Reciclatge de professionals per adaptar-se als canvis.
  • Humanitzar la tecnologia per fer-la més propera.

Finalment, tant Marco com Grau van destacar que la implementació del 5G ajudarà a atraure inversió i a construir un ecosistema propi. El director del MWC Barcelona va aplaudir les propietats diferencials del 5G envers el seu precedessor: menor consum energetic, ultra definició i reducció del temps de resposta. Baixa latència.

El debat va concloure amb una referència clara a l’Internet de les Coses (IoT). Estem a punt per veure cada vegada més electrodomèstica de consum adaptada a l’IoT, amb sensors, càmeres i microprocessadors que milloraran la usabilitat i experiència d’ús dels usuaris, tant en el transport (cotxes i serveis públics), a les ciutats (enllumenat) com a les cases (neveres, rentadores…).

  • El director de la Fundació TIC Salut Social, Josuè Sallent, participa a la conferència debat: "El futur del 5G", organitzada per la CE.