Un de cada cinc americans fa servir tecnologia wearable

Autor: Adrià G.Font   /  9 de desembre de 2014

Wearable fa referència al conjunt d'aparells i dispositius electrònics que s'incorporen en alguna part del nostre cos i interactuen contínuament amb l'usuari i amb altres dispositius amb la finalitat de realitzar alguna funció específica. Rellotges intel·ligents o smartwatchs, sabatilles d'esports amb GPS incorporat i polseres que monitoritzen el nostre estat de salut són exemples d'aquest tipus de tecnologia que es troba cada vegada més present en les nostres vides.

Les companyies tecnològiques cada vegada mostren més interès en la salut digital i la tecnologia mòbil, tot i que tant el consumidor com el sistema sanitari encara s’hi estan habituant. Un informe del Health Research Institute (HRI) de PwC, amb la col·laboració de les Consumer Intelligence Series (CIS), recull informació d’aquesta primera etapa de la tecnologia wearable, i l’acompanya amb conclusions extretes de dades objectives, entrevistes amb experts tecnològics i els resultats d’una enquesta realitzada a 1.000 consumidors estatunidencs.

L’informe destaca el fet que entre gener i juny de 2014 es va invertir més en salut digital i tecnologia wearable que al llarg de tot el 2013. D’aquesta inversió, 200 milions de dòlars estaven específicament destinats al desenvolupament d’aparells wearable. També cita Ian Clark, director general dels líders en tecnologia Genetech, que a la cimera d’innovació en salut Rock Health va dir que els wearables “són bastant trivials ara mateix.” Per tal d’entendre millor la situació del mercat, el potencial d’aquesta tecnologia i les preferències del consumidor, l’informe extreu una sèrie de conclusions de la situació actual i del potencial d’aquesta.

Vídeo: Spotlight on the Wearable Future, de PwC

Entre les dades a destacar hi és el fet que un de cada cinc estatunidencs ha comprat tecnologia wearable en algun moment i que un de cada deu la fa servir cada dia. PwC considera aquestes dades encara molt incipients, si bé representatives de l’interès del públic, i argumenta que un increment del seu ús no només seria beneficiós per a la salut del consumidor, sinó també per al sistema de sanitat pública. L’enquesta també demostra que els consumidors no estan disposats, ara per ara, a invertir en dispositius d’aquest tipus, ans al contrari, un 68% dels enquestats estaria disposat a portar un wearable i compartir les seves dades anònimes a canvi d’incentius per part de l’empresa distribuïdora.

La privacitat és un dels temes que preocupa més als usuaris de salut digital i pocs van mostrar interès a compartir les seves dades de salut a les xarxes socials. PwC proposa com a solucions l’absoluta transparència (deixar molt clar a l’usuari què se’n farà de la seva informació, com es transmetrà i per què) i un sistema de compensació. Per exemple, als Estats Units, si un usuari comparteix dades dels seus wearables de fitness amb els supermercats Walgreen Co. rep a canvi punts que pot acumular i fer servir per comprar a la botiga.

Dóna un cop d’ull a la resta de la infografia.

Què depara el futur wearable?

Actualment, alguns centres mèdics estan començant a incorporar les Google Glass per recollir informació dels seus pacients, d’altres, prescriuen tecnologia wearable i apps (com l’"O Bar" d’Oschner) aprovades prèviament. A més, Apple està a punt de llançar al mercat un rellotge que recull diverses de les funcions que altres apps i dispositius han proporcionat fins ara per separat (monitoritzar constants, fer seguiment de l’exercici que es fa i fins i tot enregistrar i enviar el so del teu cor).

PwC admet a les conclusions que encara falta molt perquè els wearable siguin un dispositiu estàndard de la nostra societat. Idealment, tant per la seva eficàcia com per la tranquil·litat de l’usuari, les dades recaptades per aquests dispositius s’haurien de poder sincronitzar encriptades, així com compartir-se més fàcilment (entre dispositius i entre pacient i metge) de com es fa actualment. S’hauria de treballar més per aconseguir tant la màxima interoperabilitat del seu sistema com la més alta funcionalitat. Aquest és el moment per aprendre dels errors i dels èxits i de construir a poc a poc una nova tecnologia que, en el futur, pot revolucionar el sistema sanitari.