Un 70% dels hospitals i centres de primaria utilitza eines TIC mòbils, segons l’Enquesta TIC i salut 2013

Autor: Adrià G.Font   /  14 de gener de 2014

Francesc Moya, responsable de l’àrea tecnològica de la Fundació TicSalut, va presentar els resultats de l’Enquesta TIC i salut durant la jornada celebrada al TecnoCampus Mataró-Maresme. Tot i ser una enquesta complicada en temps i resposta, ha aconseguit de nou la participació de les 122 entitats proveïdores del SISCAT, cosa que assegura obtenir una radiografia fidel de l’escenari actual.

L’Enquesta TIC i salut 2013 assenyala que continua l’evolució positiva de les entitats proveïdores (centres mixtes, centres de salut mental purs i centres sociosanitaris purs) pel que fa a l’actualització de les infraestructures i l’adopció de les noves tendències. A més, fins a un 37% de les entitats ja ha posat en marxa experiències innovadores en TIC. 

En l’actualitat, l’11% dels dispositius assistencials dels què es disposa a Catalunya per treballar amb la Història Clínica Electrònica (HC3) ja són mòbils i segueix a l’alça la tendència d’incorporar l’open source als llocs de treball del SISCAT, fins arribar al 17%. Quant a la interoperabilitat i estàndards, el 87% dels centres ja empra HL7 i un 27% LOINC. 

Pel que fa a la tecnologia cloud computing, les entitats grans l’utilitzen menys que les petites (el 31% en hospitals i AP, el 57% en salut mental i el 43% en centres sociosanitaris). A més, el 38% de les entitats ha declarat que té aplicacions al núvol. 

En referència a l’HC3, l’Enquesta TIC i salut mostra la millora de la informatització dels continguts en els centres, amb un destacable esforç en l’àmbit de la salut mental i sociosanitari. En concret, el 93% dels centres mixtes del sistema sanitari català ja està connectat a l’HC3 i hi publiquen gairebé tots (el 97%). De fet, cada vegada són més els professionals d’aquest tipus d’entitats que l’empren: en el darrer any ha augmentat el número de centres que declaren que tots els seus metges (un 3%) i tot l'equip d'infermeria (un 5%) fan ús de l’HC3. 

D’altra banda, el 33% dels centres del sistema de salut català assegura que prescindeix del paper per treballar amb l’HC3, el que significa un increment del 9% respecte l’any passat. Quant a la imatge per al diagnòstic, el 95% dels centres ha deixat d’imprimir plaques de forma habitual i entreguen una còpia en CD o DVD quan el pacient sol·licita la prova. 

2013, l’any de la consolidació de la telemedicina a Catalunya

L’ús de la telemedicina s’ha duplicat a Catalunya respecte el 2011. Més de la meitat de les entitats fan telediagnòstic (el 55%), amb un increment d’un 5% del total de l’any passat. D’altra banda, el 42% utilitza la teleconsulta (un 7% més) i el 13% dels centres del SISCAT ja empra la telemonitorització per seguir els pacients (un 3% més que el 2012). 
 
Els recursos que ofereix el web 2.0 també s’aprofiten al sistema sanitari català. En concret, l’ús de les xarxes socials (Twitter, Facebook, entre d’altres) s’ha estès al 45% dels centres, així com el manteniment de blogs i de repositoris de vídeo, fotografies i presentacions. L’11% de les entitats disposa de comunitats de professionals i pacients i, a més, s’ha doblat el nombre de professionals que les empren i s’ha incrementat en un 30% els pacients que en són membres. 

La mobilitat és un altre valor en alça: han crescut els recordatoris de cites per SMS (fins a un 35% de les entitats) i es preveu que augmentarà la prescripció d’apps de tercers a les consultes. El 60% dels centres permet al personal assistencial fer ús de l’ordinador portàtil, el 32% de les tauletes i el 18% dels smartphones.

Catalunya, referent europeu en l’àmbit de les TIC en salut 

El 85% de les entitats proveïdores de salut catalanes ja ha estat avaluat seguint el model EMRAM, una mètrica que compara el grau d’implantació de les TIC als hospitals. Un 8,7% de les entitats de Catalunya se situa en el nivell 6 (disposen d'un gran nivell de digitalització i Història Clínica Electrònica, treballant quasi sense papers) i un 65,2% en el 5 (PACs implementat, HCE d'infermeria i mèdica, ordres mèdiques, etc.)

Aquestes són dades importants, ja que en l’àmbit europeu, només un 1,5% dels hospitals es troben en el nivell 6 i un 16,2% al 5, ja que es troben encara implementant processos d’HC3. “Això no treu que encara haguem de fer una sèrie de deures, entre els quals està dotar d’intel·ligència al sistema per a que sigui més proactiu i ajudi als professionals en la seva tasca assistencial”, ha apuntat Francesc Moya durant la presentació dels resultats. 

Més informació