Notícies

Sobre el concepte Apomediació

Sobre el concepte Apomediació

De la intermediació a la desintermediació de la informació en salut

El terme “Apomediació” va ser creat pel Dr. Gunther Eysenbach. Eysenbach és professor de Política Sanitària i eHealth a la Universitat de Toronto (Canadà). Ell va analitzar què estava passant quan la gent tenia accés directe a la informació mèdica a Internet. Va veure que els intermediaris estaven sent eliminats, i que això deixava un buit que es podia ocupar per altres fonts d’informació fiables. El professor ha publicat escrits acadèmics sobre el tema, primer descrivint aquest fenòmen el 2007 i després el 2008 en dues revistes.

Segons Gunther Eysenbach(1), Apomediació és un nou terme acadèmic socio-tecnològic que caracteritza el procés de desintermediació (els intermediaris són “guardians de la porta”, per exemple professionals de la salut donant informació “relevant” al pacient, i la desintermediació significa fer un “bypass”) on els antics intermediaris són funcionalment reemplaçats per apomediaris, per exemple: xarxes socials, grups, processos de filtratge col·laboratiu.

No només els pacients utilitzen l’apomediació, els professionals de la salut també fan ús dels apomedaris. Fa un temps s’anava a consultar un bibliotecari per a fer cerques a Pubmed per exemple, tanmateix els metges més tard van començar a usar Pubmed directament. Actualment, els professionals de la salut també utilitzen “apomedaris”, per exemple, eines de marcadors compartits com CiteULike o WebCite, on les persones reben indicadors sobre literatura científica pertinent publicada recentment, d’acord amb el que altres amb els seus mateixos interessos o un perfil similar han citat o marcat. Apomediació és un concepte relatiu a la Medicina 2.0.

  1. Gunther Eysenbach (2008). Medicine 2.0: Social Networking, Collaboration, Participation, Apomediation, and Openness Journal of Medical Internet Research, 10 (3) DOI: 10.2196/jmir.1030

Butlletí Flash TICSS

Subscriu-te i rep cada mes novetats i notícies al teu email

Email