Notícies

SecureHospitals o com augmentar la ciber-seguretat als hospitals europeus

SecureHospitals o com augmentar la ciber-seguretat als hospitals europeus

The Hospital General de Granollers is to participate in a European project funded by H2020 framework in order to raise awareness on cybersecurity among health professionals and IT systems.

En la carrera global per a la competitivitat econòmica, la digitalització de les economies s’ha convertit en un factor clau. Per tant, la seguretat cibernètica s’ha convertit en una problemàtica cada vegada més important. A més, la ciber-delinqüència actualment no només ataca grans corporacions sinó també ara ataca altres indústries, com els serveis financers i, especialment, el sector sanitari.

Això fa evident que la indústria sanitària necessita una millora dràstica de la seguretat cibernètica i és important augmentar la sensibilització per crear una polítiques TIC. Al mateix temps, es podria evitar un 85 % dels atacs cibernètics si es creessin protocols bàsics de protecció. Els estudis suggereixen que els actors interns solen ser el factor més important de filtracions de dades. Molts empleats ignoren el risc de seguretat de la informació, i que fa necessària la conscienciació adequada del personal. Atès que la seguretat cibernètica és considerada com un problema TIC, la majoria dels empleats no els importa o no comprenen el seu propi paper en aquest context.Per tant, per facilitar solucions perquè els professionals de la salut siguin més conscients de com millorar la seguretat informàtica als hospitals i centres de salut, la Unió Europea ha finançat un projecte interdisciplinari de recerca i innovació anomenat SecureHospitals. Un consorci europeu dirigit per la companyia INTERSPREAD d’Àustria, per desenvolupar, durant els pròxims dos anys, iniciatives de sensibilització en seguretat informàtica per als hospitals d’Europa. El consorci SecureHospitals treballarà per a la realització de l’estratègia Europa 2020 en coordinació i suport en innovació pel personal que treballa en els entorns sanitaris i millorar els processos de seguretat de la informació com també els procediments de protecció de dades.

La ciber-delinqüència recentment en comptes d’atacar només grans corporacions ha passat a atacar altres sectors, en particular també el sector sanitari

Per a respondre a aquest repte, el projecte SecureHospitals pretén crear una comunitat online per a informar sobre amenaces, oportunitats i potenciar el nivell de conscienciació del personal als hospitals. El consorci representa una àmplia representació geogràfica i conglomeració d’habilitats i expertesa en la creació de material formatiu, desenvolupaments tècnics, coneixements jurídics sobre protecció de dades, seguretat cibernètica i tecnologia informàtica. Durant un període de 2 anys, el projecte pretén involucrar a tots els grups d’interès relacionats amb seguretat informàtica en salut a Europa per a millorar la preparació i trobar solucions comunes contra les ciber-amenaces a les dades del pacient.

L’acció principal serà impulsar iniciatives innovadores pel personal sobre seguretat cibernètica i establir les prioritats per a futures actualitzacions. Creant una gran comunitat de participants que comparteixin i obtinguin la informació. Juntament amb l’ampli recolzament de socis interessats i de compromís a través de mitjans de comunicació online, però també a través de la participació directa. La primera etapa del projecte inclou el desenvolupament d’un entorn online que ofereix eines d’informació gratuïtes.

SecureHospitals busca sensibilitzar dels riscs però també de les proteccions existents per a millorar la seguretat cibernètica als Hospitals

SecureHospitals treballa per a la innovació a través de tres dimensions: augmentar la conscienciació entre els responsables de pressa de decisions i els professionals de les TIC als hospitals i centres assistencials d’Europa; agrupar tota la informació existent sobre seguretat cibernètica en hospitals; i difondre la informació a mida pels diferents professionals sanitaris.

El consorci SecureHospitals busca contribuir a disminuir les vulnerabilitats contra les ciber-amenaces, alhora que augmentarà la confiança i la seguretat dels pacients.

SecureHospitals va començar el 1 de Desembre de 2018 a les instal·lacions de l’empresa INTERSPREAD de Viena

Els socis de SecureHospitals es van trobar el 24/25 de Gener de 2019 a Viena per a la reunió de inauguració.

Sobre SecureHospitals

La concessió de projectes d’aquest nivell és un reflex de l’aposta que té l’Hospital General de Granollers per l’impuls a la Recerca i la Innovació, convertint-les en un eix estratègic per a la institució no només pel prestigi que representen sinó també com avalador de la qualitat científica del centre donada la gran competitivitat que hi ha en aquestes convocatòries.

SecureHospitals és un projecte emmarcat dins del programa marc Horitzó 2020 de la Unió Europea, responent a una convocatòria per a aportar solucions innovadores en seguretat cibernètica en hospitals Europeus. Juntament amb l’empresa INTERSPREAD, les institucions i empreses següents també participen en el projecte:

Erasmus Universiteit Rotterdam (Països Baixos), TimeLex CVBA (Bèlgica), Fundació Privada Hospital Asil de Granollers (Espanya), COOSS Marche Onlus (Itàlia), Arbeiter-Samariter-Bund Wien Gesundheits- Und Soziale Dienste Gemeinnützige gmbh (Àustria), Johanniter International (Bèlgica) i European Association for Directors and Providers of long-term care services for the Elderly (E.D.E.) ABSL (República Txeca).

Per a més informació, visiteu: project.securehospitals.eu

Butlletí Flash TICSS

Subscriu-te i rep cada mes novetats i notícies al teu email

Email