Realitzats els primers tallers presencials del projecte RACSEL

Autor: Adrià G.Font   /  9 de novembre de 2016

El passat més d’octubre es van realitzar a Costa Rica i Perú els quatre tallers presencials del projecte RACSEL (Red Americana de Cooperación sobre Salud Electrónica). Aquesta iniciativa té per objectiu definir el marc legal, els estàndards i l’arquitectura de referència, per a la implantació de la Història Clínica Electrònica (HCE), centrant-se en la compartició d’informació entre les regions de Colòmbia, Perú, Uruguai, Xile i Costa Rica.

La Fundació TicSalut participa en aquesta definició liderant els components de marc legal, estàndards tècnics i semàntics (terminologia), sota la coordinació de l’empresa IN2. RACSEL es planteja com un projecte de consultoria basada en la col·laboració, el diàleg i l’intercanvi de coneixement i experiències sobre la Història Clínica Electrònica interoperable.

Durant els dies 11 i 12 d’octubre es va realitzar a Costa Rica el taller del component marc legal i normatiu, en el qual es va analitzar la situació de cada país. La trobada de terminologia es va produir els dos dies següents, 13-14 d’octubre, i s’hi va treballar el marc de referència definit i basat en l’estàndard SNOMED CT.

Les sessions de Perú van tenir lloc els dies 18-19 (component d’estàndards) i 20-21 (arquitectura). En el primer taller es van treballar els casos d’ús d’intercanvi d’informació a considerar en el projecte, relacionant-los amb els diferents estàndards que s’hi poden utilitzar (missatgeria HL7, HL7 CDA R2, perfils d’IHE, etc.). Al component d’arquitectura es va analitzar la proposta tecnològica per la compartició d’informació entre els diferents països.

En els propers mesos s’identificaran els gaps entre la situació de cada país i el model de referència definit i s’elaboraran una sèrie de recomanacions per superar-los. El projecte finalitzarà a mitjans de febrer amb un taller e-learning de capacitació pels professionals de les diferents regions.

Ariadna Rius, de l’Oficina d’Estàndards i Interoperabilitat de la Fundació TicSalut i responsable del component de terminologia de RACSEL ha destacat: “La primera part del projecte RACSEL ha consistit en definir un model de referència basat en experiències tant nacionals, com europees i internacionals. Els tallers presencials ens han permès acabar de comprendre la situació de cada país, respecte a cada component, de manera que podrem reajustar el model inicial i identificar quins gaps té cadascun. RACSEL és una oportunitat per replicar casos d’èxit a entorns tant diferents com són els que conformen la Xarxa: Costa Rica, Perú, Colòmbia, Uruguai i Xile.”