Notícies

Realitat Virtual: la tecnologia que està transformant el present

Realitat Virtual: la tecnologia que està transformant el present

Una revisió del més destacat de les 9es jornades R+D+i TIC Salut Social de Vic

El passat 23 d’octubre va tenir lloc a Vic la 9a edició de les Jornades R+D+I TIC Salut i Social, amb la realitat virtual i la realitat augmentada (RV/RA) com a principal focus, i l’impacte que tenen aquestes tecnologies en les institucions sanitàries de Catalunya. Durant la jornada van presentar-se una gran varietat de projectes que mostraven com s’està aplicant la realitat virtual i la realitat augmentada en l’àmbit de la salut i social i quines avantatges pot tenir. Hem volgut fer un repàs dels projectes més destacats.

Per exemple, vam saber que es pot fer servir la RV per crear entorns virtuals que poden millorar les tècniques d’injecció i anatomia facial on es poden veure les pròpies mans del cirurgia i una vista en detall de la zona d’injecció. La RV també es pot fer servir per reduir l’ansietat i dolor, per exemple en pediatria per a la retirada de guix, o per pacients que pateixin fibromialgia. La RV també por oferir al pacient la possibilitat d’experimentar cada etapa del procés operatori en un ambient lliure d’estrès. L’exposició a RV permet reduir l’ansietat preoperatòria.

En l’àmbit de la rehabilitació, la RV s’utilitza incloent jocs on el pacient ha d’anar movent els braços. Això permet poder treballar diferents pacients alhora, i intensificar la rehabilitació. Per altra banda, el govern holandès promou una aplicació VR per mitjà de la qual el pacient accedeix a informació relacionada amb el tractament o cirurgia a la que serà sotmès, enfocant l’aplicació VR a la reducció de l’estrès pre-operatori.

Tal com es va apreciar al llarg de la jornada, els principals entorns d’utilització d’aquestes tecnologies són per a la formació i simulació, la pràctica clínica i per l’ús terapèutic, però també van presentar-se alguns projectes enfocats en altres àrees o que inclòs feien servir tecnologies similars com la realitat mixta o realitat estesa. Per exemple, en la jornada es va mostrar un projecte de Realitat Mixta fent servir les ulleres de MicroSoft Hololens pel guiat de la cirurgia de recanvi de vàlvula aòrtica per tècnica TAVI (implant percutani de vàlvules aòrtiques).

Finalment, Vic va servir per presentar el Grup d’Interès RV/RA aplicat a la salut a Catalunya, el qual va sorgir quan es van identificar al voltant de 50 projectes del SISCAT on es feien servir la RV/RA/RM. Aquests grups d’interès s’agrupen en 4 àmbits d’actuació diferenciats; salut mental, rehabilitació, formació i distracció. Els objectius d’aquest grup d’interès són identificar i promoure projectes basats en aquesta tecnologia al territori català, optimitzar les diferents fases de desenvolupament dels projectes en qüestió, fer sistèmics els projectes que siguin beneficiosos per l’ecosistema de salut al territori català i implementar aquelles idees que suposin una millora assistencial.

Butlletí Flash TICSS

Subscriu-te i rep cada mes novetats i notícies al teu email

Email