Notícies

Realitat Virtual aplicada en la millora dels tractaments en salut mental

Realitat Virtual aplicada en la millora dels tractaments en salut mental

Els experts auguren un protagonisme clar de la Realitat Virtual en els propers anys. Des de l'adquisició de l'empresa de dispositius en Realitat Virtual Oculus per part de Facebook a principis del 2014, l'interès en aquesta tecnologia no ha parat de créixer i alguns experts estimen un valor del mercat de 7 mil milions de dòlars en 2018.
Un estudi de ABI Research, empresa de consultoria tecnològica, preveu un ràpid creixement d'aquest mercat en els propers cinc anys. De mitjana, creixerà un 106% fins a aconseguir els 43 milions d'unitats en 2020. Quant a les ulleres intel·ligents de realitat augmentada, la consultora pronostica un creixement similar aconseguint unes vendes de 21 milions d'unitats en 2020.

I és que, segons un estudi d'un dels grups capdavanters de banca d'inversió, GoldmanSachs, i que recull CB Insights , la realitat virtual i la realitat augmentada (RV / RA) ja estan llests per convertir-se en un dels majors verticals de l'electrònica de consum. En aquest estudi, GSsitua uns ingressos anuals prevists per 2025 superiors al del mercat de la televisió.

Segons Xavier Palomer, CEO de l'empresa PSIOUS “la Realitat Virtual és la manera més senzilla i eficaç d'oferir les millors teràpies a pacients amb trastorns d'ansietat. Permet al pacient interactuar en determinats entorns, permetent ser un pas intermedi entre l'exposició en imaginació i l'exposició real (en viu), per facilitar qualitativament el flux terapèutic de la sessió.” D'altra banda, “la missió de Psious és fer arribar a totes i cadascuna de les persones del món la Realitat Virtual per tractar trastorns d'ansietat”. Es tracta d'una plataforma dissenyada per i per a psicòlegs, i altres professionals de la salut mental, que usa la realitat virtual i la tecnologia 3D per al tractament de trastorns d'ansietat. 

Els entorns interactius i immersius permeten al pacient ser el protagonista de la teràpia, ajudant a reduir les barreres d'entrada, incrementant la seva confiança i mantenint el seu compromís. Els entorns adaptats a cada pacient, permeten al terapeuta tenir control total sobre els paràmetres de l'exposició i un major coneixement dels processos que experimenta el pacient.

PSIOUS i la Fundació TIC Salut Social i FMIM(Fundació Institut Mar d’InvestigacionsMèdiques – Parc de Salut Mar) treballen des de 2017 en el projecte AGORA VR per millorar els trastorns d'ansietat agorafóbica mitjançant realitat virtual.

L'agorafòbia és un trastorn d'ansietat que consisteix en la por a situacions en les quals escapar podria ser difícil o on podria no disposar-se d'ajuda si apareguessin símptomes de pànic o altres símptomes desagradables o embarazosos. L'agorafòbia està especialment relacionada amb el temor intens als espais tant oberts o públics, com a tancats, en els quals poden presentar-se aglomeracions. Està estretament relacionada amb el trastorn de pànic, i sovint tots dos trastorns es donen alhora.

Un dels objectius de la Fundació TIC SalutSocial, és millorar la salut de les persones a partir de la transformació digital. En aquest sentit, durant 2017, TIC Salut Social ha obert una nova línia d'innovació, centrada a explorar noves tecnologies en posició de disrumpir el mercat com a Internet of Things, Realitat Virtual o Intel·ligència Artificial.

Actualment el projecte està a les portes d'iniciar la fase de pilotatge en vuit centres de salut mental de Catalunya amb una mostra aproximada de deu pacients per cada centre. Mitjançant una plataforma online específicament creada per a tractaments de salut mental, Psious Toolsuite, el terapeuta pot tenir control total sobre els paràmetres de l'exposició i un major coneixement dels processos que experimenta el pacient.

Una vegada conclosa la fase de pilots s'analitzaran els resultats obtinguts per poder valorar la viabilitat d'aquest nou tractament en contraposició a tractaments tradicionals.

Butlletí Flash TICSS

Subscriu-te i rep cada mes novetats i notícies al teu email

Email