Què és l’Horizon 2020 i com es pot aprofitar l'oportunitat per innovar en salut i social?

Autor: Adrià G.Font   /  12 de febrer de 2014

La Comissió Europea destinarà els dos propers anys més de 15.000 milions d’euros del Programa Horizon 2020 a l’impuls de l’economia del coneixement a Europa i a la recerca de solucions per millorar la vida de les persones. La Fundació TicSalut ha presentat al Departament de Salut les principals oportunitats de finançament per a proveïdors de serveis de salut i social, centres tecnològics, grups de recerca d’universitats i empreses de Catalunya. 

 la jornada, Elsa Alonso, d’AGAUR, i Cristina Peña, d’ACCIÓ, van introduir el Programa Horizon 2020, que tot i agrupar en un de sol tots els programes de recerca i innovació (EIT, CIP i FP7), comptarà amb menys convocatòries. D’altra banda, les línies de finançament del programa han esdevingut ara més obertes i es valorarà fonamentalment l’impacte real dels projectes en la societat. A més, per primera vegada el programa proporcionarà finançament a totes les etapes del procés d’innovació, des de la investigació bàsica i la generació del coneixement fins al moment que el producte arriba al mercat. 

L’Horizon 2020 i el sector TIC i salut

En concret, per al període 2014-2015, la Comissió Europea ha establert dotze temes prioritaris, entre els quals es troba l’assistència sanitària personalitzada, amb un pressupost de finançament assignat de 549 milions d’euros per al 2014. 

En el context d’augment de la població envellida i de les malalties cròniques, es dedicaran fons a projectes per explotar el big data per entendre la salut i les malalties, per a la promoció de la salut i la prevenció de malalties, i per a la implementació de les TIC per al suport en l’envelliment actiu i saludable, entre d’altres. D’altra banda, la seguretat digital i l’impuls de les ciutats i comunitats intel·ligents són dues qüestions més a tenir en compte. Ignasi Garcia-Milà, EU Project Manager de la Fundació TicSalut, va presentar durant la jornada l’alineació d’aquests temes amb les línies estratègiques del Pla de Salut 2011-2015

Totes aquestes convocatòries són publicades per la Comissió Europea al Participant Portal. En aquest web, els investigadors, universitats, empreses –pimes incloses- poden presentar-hi els seus projectes. Margarita Hospedales, també EU Project Manager de TicSalut, va explicar els passos a seguir per presentar-se a les convocatòries.

Durant la jornada, la Fundació TicSalut es va oferir a tots els actors del sistema (proveïdors de serveis de salut i social, centres tecnològics i empreses TIC i de serveis) per trobar socis i aconseguir que els seus projectes tinguin impacte, tant a nivell local com a nivell europeu

A la part final de la jornada, Javier Echávarri, tècnic de la Direcció de Mercats Innovadors del Centro para el Desarrollo Tecnológico Industrial (CDTI), va fer referència a com aquest ens, que depèn del Ministeri d’Economia i Competitivitat, pot també donar un cop de mà a les pimes per presentar-se a les convocatòries d’Horizon 2020. 

 

Més informació