Presentar una idea innovadora, formar un consorci competent i cercar un repte transversal, clau per obtenir finançament.

Autor: Adrià G.Font   /  15 de febrer de 2018

Amb motiu de l’obertura de les noves convocatòries dels Programes de treball dels Reptes Socials 1 i 6, de l’àrea de Salut i Societats Inclusives, la Fundació TIC Salut Social va organitzar, el passat dimarts dia 6 de febrer, una jornada a Barcelona en la qual es van donar a conèixer les temàtiques previstes per a finançar i es van compartir consells pràctics per presentar una proposta guanyadora i els factors d’èxit a l’hora d’obtenir finançament europeu.

El Dr. Francesc Garcia Cuyàs, director de la Fundació TIC Salut Social, va donar la benvinguda als assistents i va reiterar la voluntat de la Fundació d'”ajudar al màxim a que les empreses del sector coneguin les possibilitats que ofereix la Unió Europea” a l’hora de finançar projectes dins del marc H2020, destacant la importància de la “transversalitat” en liderar iniciatives, tant des de la vesant de salut com de benestar social.

Precisament, els dos punts nacionals de contacte (NCP, en anglès), el Sr. Juan Riese -salut- i la Sra. Aïda Díaz -social-, van cobrir la primera part de la jornada. Riese, assessor científic-tècnic de l’Oficina de Projectes Europeus de l’Institut de Salut Carlos III de Madrid, va fer un repàs extens sobre les 7 prioritats, dividides en 3 àrees, del Societal Challenge 1 (SC1), introduint en què consisteix l’Horizon 2020, les seves oportunitats i els diferents requisits de cada convocatòria. “Qualitat, impacte i gestió”, són 3 aspectes clau que, segons Riese, s’han de tenir en compte a l’hora de preparar i redactar una proposta en el marc H2020.

Per la seva part, Díaz, tècnica de l’àrea d’internacionalització de l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR), va voler comunicar la importància de tenir clar “quin serà l’impacte final” que es busca a l’hora d’impulsar un repte en el Societal Challenge 6 (SC6), i va destacar les 3 temàtiques en les quals està treballant la UE a dia d’avui en aquest àmbit: Migració, Transformacions i Governança (relació ciutadania i admin. pública). Per concloure reiterant la visió transversal, igual que introduïa el Dr. Garcia Cuyàs, com a palanca clau per ampliar les possibilitats d’èxit del repte.

Durant la segona part de la jornada, la consultora internacional Sra. Daniela Gomes, de la firma Octupux Consulting. Gomes, qui estarà novament a Barcelona els pròxims dies 5 i 6 de març conduint el curs organitzat per TIC Salut Social sobre “Com redactar amb èxit propostes H2020”, va destacar la figura clau de l’avaluador. Preparar una proposta tenint en compte a qui va adreçada -redacció, estructura, llenguatge… -marcarà la diferència entre ser tinguda en compte i defensada a la resta dels avaluadors o no.

Finalment, la jornada va finalitzar amb l’experiència de l’AQuAs, de la mà de Rossana Allessandrello, compartint el cas d’èxit del projecte PRO4VIP, i el tancament per part de TIC Salut Social, amb la presència del Dr. Jordi Martinez, director d’Innovació, qui va aprofitar per convidar a les diferents empreses “a trucar a la porta de TIC Salut Social per participar en la redacció i presentació de propostes”, Carla Alvarez, project manager especialitzada en cerca de finançament, i Margarita Hospedales, Project Manager Officer de la Fundació, van voler transmetre el rol “vocacional” que ha de tenir qui redacti una proposta, doncs, segons Hospedales, és una tasca que requereix dedicació 24/7 i no sempre té el retorn esperat. Per tant, “important no defallir”.

  • Infoday H2020 apropa la metodologia per superar amb èxit una proposta Horizon 2020