Presa de decisions basades en l'evidència: la tecnologia com a solució?

Autor: Francesc López Segui   /  16 de gener de 2020

Va ser amb la col·laboració de 20 professionals de la Regió Sanitària de la Catalunya Central: per primer cop, vam poder aproximar l’impacte de l’ús de la eConsulta sobre les visites presencials. Ho vam fer de la manera menys tecnològica possible: els ho vam preguntar. “En relació a aquest cas que vas tractar via eConsulta: ¿creus que la interacció va evitar una visita presencial?” Així 2.268 vegades. En un 88% dels casos, ens van respondre que sí. Vam aprofitar que els “molestàvem” per demanar-los també quin tipus de consulta era i si, en absència de comunicació virtual, la consulta s’hagués fet (per entendre quina proporció de “nous casos” estàvem tractant: el 30%).

Estàvem molt satisfets de com havia anat l’experiment, però sabíem que no el podíem anar repetint (ja és molt d’agrair que els professionals revisessin, un per un, centenars de casos!). Per això vam decidir utilitzar la Intel·ligència Artificial: vam aplicar un algoritme classificador (en realitat, vint tipus diferents) basat en el (Supervised) Machine Learning de manera que, havent après de la classificació “cas per cas” dels facultatius, fos capaç de fer la mateixa feina.

Vam aplicar cinc tècniques diferents de representació vectorial de textos (alguna cosa així com convertir en uns i zeros les paraules) i quatre algoritmes classificadors (vint combinacions diferents) i vam provar què tal ho feien. El resultat: sembla que l’algoritme ha après molt bé a distingir, en base al text del missatge, si evitarà una visita presencial o no. Però encara no encerta a distingir “de què va” el missatge (tipus de consulta). Això és, creiem, perquè la mostra que hem analitzat és molt petita, i la majoria de casos que hem analitzat són del tipus 1 “Gestió de proves”. Si tots són del mateix tipus, li costa més aprendre a distingir-los: voldríem una mostra més “balancejada”.

No esperàvem uns resultats espectaculars (amb una mostra tan petita, en relació a les possibilitats de l’eina!) ni estem gaire segurs dels que hem obtingut (cal anar amb peus de plom!): amb aquest segon experiment, el que volíem provar és que la Intel·ligència Artificial és una eina factible (a nivell tècnic) per entendre com està funcionant un servei que ja acumula 300.000 converses. Serveix l’eConsulta per solucionar un cas i evitar el desplaçament del ciutadà? Quin tipus de consultes es fan? Són consultes que ja es feien abans, o vist que és més fàcil comunicar-se amb el professional, els demanem més coses?

Afortunadament però a poc a poc, la tecnologia ens servirà per anar responent amb rigor aquestes preguntes i així puguem prendre decisions basades en l’evidència.

Si voleu saber-ne més, podeu llegir els articles sencers aquí i aquí. O ens escriviu…