OuiShare Fest Barcelona, la festa de la Salut Col·laborativa

Autor: Adrià G.Font   /  4 de novembre de 2016

El passat 26-27 d’octubre es va celebrar a Barcelona la segona edició del OuiShare Fest Barcelona 2016, l’esdeveniment professional més important en economia col·laborativa, una disciplina economicosocial emergent que explora el potencial de la tecnologia en la reducció dels costos de transacció –val més tres exemples que mil paraules: Uber, Airbnb, Wallapop.

Produir té menys sentit si compartir és a l’abast de tothom: avui dia ni tan sols l’economia tradicionalista, tal i com apunta l’article al diari Economist (març del 2013), pot negar les implicacions d’aquesta màxima.

Així doncs, com podem aplicar els principis d’èxit d’aquestes aplicacions (compartir recursos disponibles i coordinar agents) al món de la salut?

Joan Guanyabens (consultor expert en salut digital), Oscar Flores (Made of Genes), Mª Jesús Salido (Social Diabetes), Carlos Castillo (Eurecat), Begoña Nafria (Sant Joan de Déu) i Genís Roca (RocaSalvatella) són alguns dels ponents que ho van debatre.

El track de salut va pivotar al voltant de dos eixos centrals: el rol del pacient i el Big Data en salut. El primer, perquè el pacient és cada vegada més proactiu envers la pròpia salut; plataformes com el nou Portal AppSalut han de permetre millorar la gestió d’apps de salut per part del pacient i els professionals de salut,  i per l’encara llarg recorregut dels processos de presa de decisions compartides, amb l’anàlisi i millora de l’experiència del pacient o “Patient experience”.

El segon, perquè és al centre del debat: com hem d’articular la gestió d’aquest coneixement i quin rol hi juguen els ciutadans?  Joan Guanyabens, Javi Creus (Ideas for Change) i Andrea Barbiero (consultora experta en salut digital) va anticipar la creació d’un grup de treball orientat a fer una proposta al respecte.

Sota el lema “Desconstruir, reinventar, combinar”, el Fest va acollir més de 80 ponents i 500 assistents al Parc Tecnològic Barcelona Activa, xifres significatives d’un èxit que ja es projecta en la següent edició on previsiblement la salut hi tindrà un rol encara més consolidat.