Obert el procés de licitació del projecte europeu DECIPHER fins al 25 d’agost

Autor: Adrià G.Font   /  9 de juliol de 2014

DECIPHER és un projecte que, mitjançant un procés de compra pública pre-comercial, té per objectiu el desenvolupament d’una solució mòbil perquè els ciutadans puguin accedir de manera segura a les seves dades sanitàries quan es desplacin a altres països. És un projecte cofinançat per la UE inclòs dins del setè programa marc (FP7), que es va iniciar al febrer de 2013 i que té una durada de tres anys.

Aquest projecte suposa un gran pas endavant en els models i processos de compra pública existents. Per primera vegada, diverses administracions sanitàries europees s'associen en un consorci per definir, conjuntament amb els proveïdors tecnològics, les solucions tecnològiques segons les necessitats dels sistemes sanitaris. Així, es passa d'un model de compra basat en les tecnologies disponibles al mercat a un model fonamentat en les necessitats dels sistemes sanitaris.

La Compra Pública pre-comercial (CPP) s’estructura en 4 fases. DECIPHER inicia ara la fase 0 (o fase exploratòria), un procés de licitació obert a qualsevol empresa que s’hi vulgui presentar i que té una durada de dos mesos, des del 25 de juny fins al 25 d’agost.

Una vegada es tanqui la licitació de la Fase 0, s’avaluaran les propostes rebudes i se seleccionaran les millors 9 propostes per participar a la Fase 1. Les empreses o consorcis que participin en aquest fase rebran un màxim de 25.000 euros cadascuna per desenvolupar durant 3 mesos una proposta de disseny de la solució. Al final de la Fase 1 s’avaluaran totes les propostes dels participants i es seleccionaran els 6 millors dissenys per participar a la següent fase. Aquestes propostes de solucions participaran a la Fase 2 i rebran de nou finançament per al desenvolupament d’un prototip durant un període de 6 mesos i per un import màxim de 52.500 euros cadascuna. 

Una altra vegada al final de la fase s’avaluaran els prototips i es seleccionaran els tres que millor resposta donin a la necessitat identificada pel sistema sanitari per participar a la següent fase. Durant la Fase 3 se’ls finançarà amb 120.000 euros cadascun perquè durant 9 mesos posin a prova els prototips desenvolupats.

El Departament de Salut lidera aquest projecte europeu mitjançant la Fundació TicSalut -organització compradora- i l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya -coordinadora del procés de compra pública- que formen part del consorci internacional que gestionarà aquesta iniciativa.