Novetats presentades a l'IoT Forum 2016 (Madrid)

Autor: Adrià G.Font   /  15 de juny de 2016

Reconeixent el potencial i les oportunitats que l’IoT pot suposar en l’àmbit de l’atenció social i sanitària, des de TicSalut ens fem ressò en aquest article d’alguns dels missatges clau i experiències extretes d’aquesta jornada. Durant les diferents sessions mantingudes, participants de diferents empreses i entitats van verbalitzar oportunitats i reptes de l’Internet de les Coses, un concepte que ens permet explotar dades per oferir coneixement pràctic, transformant tot tipus de serveis d’una forma col·laborativa i integrada.

Reptes de les Smart Cities

Durant la primera sessió es van exposar alguns dels principals aspectes a tenir en compte en la implementació de projectes IoT, donant alguns exemples d’aplicació. Per exemple, van mencionar-se tres dels reptes més rellevants en l’àmbit de les Smart Cities, que clarament apliquen també a l’àmbit de l’atenció social i sanitària, com són: accelerar el desplegament de les infraestructures de base per donar suport a les solucions IoT; assegurar la seguretat i privacitat de les dades; i crear casos d’ús de gran impacte pel que fa als projectes de Big Data.

Es va donar èmfasi a la necessitat de definir la “millor experiència del client” com a factor clau a l’hora del disseny, mencionant la necessitat de “crear ecosistemes i partenariats entre diferents actors”, i “proposar nous models de negoci” adequats a les necessitats. En termes tecnològics, va presentar-se la plataforma FI-WARE com la eina oberta de referència per la creació d’aplicacions i serveis basats en el núvol, desenvolupada per diverses empreses del sector de les telecomunicacions. No obstant, tot i que la Comissió Europea n’ha estat promovent l’ús en el marc dels projectes de recerca i innovació, encara no queda clar quin és l’ús i l’impacte real, per exemple, en l’àmbit de l’atenció sanitària i social.  

Interoperabilitat sector sanitari

La segona sessió va iniciar-se amb una ponència sobre la importància de la interoperabilitat en el sector sanitari entre dispositius, fent esment a la identificació de quina informació és rellevant per: l’individu, la seva història clínica i la gestió de la població. Es va enfocar en la necessitat de certificar qualitat, seguretat, usabilitat i d’altres característiques en tot el nou univers d’aplicacions mòbils sanitàries. En aquest sentit, cal mencionar les actuals accions que TicSalut està duent a terme en aquest sentit, com l'obertura de la nova Oficina mHealth.cat i l’aparador d’aplicacions Portal App Salut, que incorpora un procés d’acreditació que avalua seguretat, contingut, usabilitat i tecnologia. Ambdues protagonistes d'aquesta edició del Flash TicSalut.

Implementació de l'IoT

A l'hora d'implementar l'IoT, en el camp tecnològic, van destacar tres factors: l’Electronic Product Code (EPC) per la identificació única d’objectes, l’esquema d’adreçament IPV6 per associar objectes a persones, i l’Open Geoespatial Consortium (EGC) com a desenvolupador d’especificacions d’interoperabilitat per integració de dispositius en temps real. Es va alertar de que una major complexitat i dependència de la tecnologia genera més dependència i vulnerabilitat davant de ciberatacs, la qual cosa fa necessària una important inversió en seguretat de les solucions.

Finalment, la jornada va concloure amb oportunitats de finançament de la Comissió Europea, la qual ofereix diferents línies d’inversió des dels fons de la UE a Brusel·les, com Horizon 2020, ISA 2 Programme, Connecting Europe Facility o Direct Sales to the EU Institutions.