Notícies

Les Fundacions TIC Salut Social i I2Cat col·laboren en diversos projectes tecnològics amb impacte en l’àmbit sanitari

Les Fundacions TIC Salut Social i I2Cat col·laboren en diversos projectes tecnològics amb impacte en l’àmbit sanitari

La Fundació i2CAT és un centre de recerca tecnològic sense ànim de lucre que promou activitats d’R+D+i al voltant de les tecnologies digitals avançades i la seva arquitectura, aplicacions i serveis. Alhora, la Fundació TIC Salut Social és l’organisme del Departament de Salut que treballa per impulsar l’ús de les TIC en l’àmbit de la salut pública, analitzant les noves tendències, fent seguiment de noves iniciatives i cercant la innovació. Des dels seus inicis ambdues entitats col·laboren amb empreses, administracions públiques, institucions acadèmiques i usuaris per tal d’aplicar aquest coneixement en la resolució de reptes socials i empresarials.

D’aquestes dedicacions i complementarietats, I2Cat i TIC Salut Social han vingut a col·laborar en diversos projectes d’R+D+I en els darrers temps:

1. lnforme sobre l’anàlisi internacional d’apps de rastreig de contactes en el context de la pandèmia de COVID-19

La Fundació TIC Salut i Social, juntament amb la Fundació i2cat, i per encàrrec del Departament de Salut, ha analitzat les aplicacions desenvolupades per diferents governs internacionals que tenen com a principal objectiu realitzar el rastreig de contactes (Contact Tracing Mobile Applications) de COVID-19 a través del telèfon mòbil i notificar al usuari si ha estat en contacte amb persones exposades a la malaltia.

L’objectiu d’aquestes aplicacions és identificar nous riscos de contagi que permetin aplicar les mesures adients per tal d’interrompre la propagació de la malaltia i, d’aquesta, manera fer front a la situació actual. La finalitat d’aquest projecte ha estat presentar un seguit de recomanacions i aspectes a tenir en compte a l’hora de desenvolupar una aplicació d’aquestes característiques que permeti fer front a la pandèmia de COVID-19 desencadenada en els darreres mesos.

Informe

2. Aplicabilitat de la tecnologia Blockchain en el context de la gestió de l’Organització Catalana de Transplantaments (OCATT)

L’OCATT és l’organització responsable de planificar, ordenar i coordinar les activitats relacionades amb l’extracció, la conservació, la distribució, el trasplantament i l’intercanvi d’òrgans i teixits per utilitzar-los amb finalitats terapèutiques a Catalunya. Té com a objectiu principal aconseguir augmentar el nombre de trasplantaments per tal de poder donar resposta a l’augment de la demanda, garantint sempre la qualitat del procés i del resultat final. L’OCATT té previst incorporar una primera experiència de tecnologia blockchain que servirà com a pilot d’entrada al sistema sanitari català per intercanviar dades dels pacients trasplantats de forma segura i digitalitzada.

I2Cat i TIC Salut Social han participat en la definició, construcció i execució d’un prova de concepte per utilitzar blockchain amb la finalitat per obtenir dades clíniques dels pacients trasplantats des dels centres de diàlisi d’una forma eficient i segura i ser recollides per l’OCATT. L’objectiu principal d’aquest projecte és doncs avaluar la funcionalitat i viabilitat d’aplicar la tecnologia blockchain en l’àmbit de la salut, en concret en els processos d’intercanvi d’informació entre els operadors de diàlisi, els centres de nefrología de la sanitat pública i l’organisme coordinador de transplantaments.

Vídeo

3. Tecnologia Ultra Wide Band

La tecnologia de banda ultra ample (en anglès, UWB) és capaç d’oferir localització precisa en espais tan exteriors com interiors a distàncies de menys de 10 centímetres. I és que a diferència de la tecnologia Bluetooth, que estima la distància en funció de la intensitat del senyal, UWB calcula el temps en què el senyal va i torna a la antena que tracta aquesta senyal, aconseguint així un nivell de precisió més gran. Aquesta diferència pot no ser apreciable en alguns casos, però en altres com l’aparellament de dispositius propers pot suposar un avantatge important en seguretat.

La col·laboració entre I2Cat i TIC Salut Social ha tingut per objecte dur a terme el prototipatge d’un sistema de localització sense fils per als assistents a salons firals de Fira de Barcelona, i així poder supervisar el manteniment de les distàncies de seguretat establertes, amb l’objectiu de localitzar contactes en possibles contagis de Covid-19.

Vídeo

4. App.Salus

La iniciativa Salus permetrà als ciutadans col·laborar amb instituts de recerca especialitzats compartint les seves dades de salut per tal de millorar la investigació de malalties. La solució aprofita les característiques de l’arquitectura blockchain, com ara seguretat, transparència, immutabilitat de dades, auditoria o informàtica distribuïda. L’aplicació connectarà els instituts de recerca amb les dades de l’usuari, garantint que l’intermediari no sigui conscient del contingut compartit, respectant plenament la privadesa i el control d’accés en qualsevol moment.

El Departament de Polítiques Digitals, d’acord amb el Departament de Salut i la Fundació TIC Salut Social van acordar encarregar a I2CAT una prova de concepte en base a les necessitats de Salus (2019) i a continuació el desenvolupament de la Plataforma App.Salus (2020). En el desenvolupament de la App s’ha incorporat també la Fundació Mobile World Capital i Salus com a finançadors de l’App junt amb el Departament de Polítiques Digitals i el Departament de Salut. I2CAT és el proveïdor. Website

5. Ambulància 5G

Durant el passat Mobile World Congress (2019) el Govern va presentar la primera ambulància connectada amb 5G com a projecte pilot d’una estratègia de país en l’àmbit del 5G. Es tracta de la primera unitat del Sistema d’Emergències Mèdiques de Catalunya (SEM) que permetrà rebre suport especialitzat en remot i amb vídeo d’alta definició durant l’atenció al pacient dins l’ambulància. El pilot d’ambulància connectada és un projecte liderat per la Generalitat de Catalunya i el SEM, desenvolupat sota el paraigües del consorci publicoprivat 5GBarcelona integrat pel Govern de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, Mobile World Capital Barcelona, la Fundació i2CAT, el Centre Tecnològic de Telecomunicacions de Catalunya (CTTC), Atos, la Universitat Politècnica de Catalunya i la Fundació TIC Salut Social, amb la voluntat de convertir Barcelona en un hub digital de 5G.

Més info

6. CoEbreLab 5G Rural

La primera zona de proves de la tecnologia 5G de Catalunya en entorn rural es situa a Terres de l’Ebre. L’Àrea 5G Terres de l’Ebre, que porta el nom de CoEbreLab 5G Rural, es convertirà en la primera zona de proves pública de sistema de telefonia mòbil a Catalunya. La Conselleria de Polítiques Digitals de la Generalitat ha liderat el projecte amb el suport de la Mobile World Capital Barcelona, la Fundació i2CAT i el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre. Es tracta d’una tecnologia especialment adequada en entorns rurals o de menor població al mantenir menor saturació de l’espai radioelèctric.

Aquesta proposta pretén la creació de productes i serveis digitals de valor afegit que es puguin estendre per aquesta i altres zones rurals de Catalunya. A la pràctica, el 5G promet capacitats de transport d’informació superiors fins i tot a el cable. La Fundació TIC Salut Social participa en el projecte amb el disseny de casos d’ús que es puguin implementar.

Més info

La realitat virtual (RV) és el terme utilitzat per descriure un entorn tridimensional generat per computadora que pot ser explorat i executat per una persona. Aquesta interacció amb l’entorn tridimensional pot ser a través d’instruccions de veu o a través de perifèrics com, per exemple, comandaments o guants, amb deteccions de moviment o sense. L’Informe Realitat Virtual en Salut elaborat per la Fundació TIC Salut Social és un punt de partida sobre l’estat actual de la realitat virtual en salut. Recull l’evolució històrica d’aquesta tecnologia, les diferents definicions i aplicacions, així com els dispositius més utilitzats. Alhora, compara les diferents iniciatives internacionals i defineix pautes per impulsar projectes de realitat virtual en centres de salut. La Fundació I2Cat ha col·laborat en aquest informe amb el seu coneixement expert en l’edició d’alguns dels continguts sobre aplicacions de Realitat Virtual, Realitat Amplicada i Realitat Mixta.

Informe

Butlletí Flash TICSS

Subscriu-te i rep cada mes novetats i notícies al teu email

Email