La tranquilitat d'una aplicació segura

Autor: Adrià G.Font   /  17 d'abril de 2018

La Fundació TIC Salut Social impulsa un model d’acreditació per garantir la qualitat, confiança i seguretat de les apps de salut i benestar social.

En el marc de l’adopció de les polítiques mHealth, el govern català va aprovar a principis del 2015 el Pla Estratègic de Mobilitat instant a les institucions del sector a apropar els serveis sanitaris i d’atenció a la persona a través de les tecnologies de la mobilitat, i al mateix temps, facilitar la transformació dels diferents processos assistencials i socials per aconseguir una atenció integrada i pròxima al pacient. En base aquest encàrrec i sota el paraigües de la CE, la Fundació TIC Salut Social, organisme del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya,  ha creat un model d’acreditació d’aplicacions mòbils del sector de la salut i dels serveis socials que permet certificar a les aplicacions a ser aptes per facilitar i millorar el seguiment de la salut dels ciutadans aportant garantia de qualitat i seguretat. Les aplicacions són sotmeses a un conjunt de criteris de domini públic, els quals poden ser consultats a la web de la Fundació. Promovent l’ús segur d’aplicacions de qualitat i donant a conèixer aquelles amb un alt valor afegit, es contribueix a millorar l’empoderament del ciutadà, fent-lo conscient i corresponsable de la seva pròpia salut.

El disseny del model d’acreditació s’ha basat en un consens transversal entre diferents professionals i agents del sector: experts de l’àmbit tecnològic, professionals sanitaris (metges, infermeres, psicòlegs i treballadors socials), professionals de la comunicació en salut, pacients experts i representants institucionals i ciutadans. Aquesta diversitat ha permès adoptar un model que engloba totes les visions i des de diferents àmbits, permetent obtenir un conjunt de criteris agrupats en quatre àrees d’expertesa: usabilitat i experiència d’usuari; tecnologia i fiabilitat de l’aplicació; seguretat i confidencialitat de les dades; i funcionalitat i avaluació de continguts. Aquestes àrees d’expertesa són avaluades per separat, sent independents cadascuna d’elles i adaptables a les diferents demandes del sector. El Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB), el Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB), el Col·legi Oficial de Llicenciats en Educació Física i Ciències de l’Activitat Física i l’Esport de Catalunya (COPLEFC), l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària (AIFiCC),la  Societat Catalana d’Especialistes en Psicologia Clínica (SCEPC), la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFIC), són algunes de les entitats que col·laboren en l’avaluació d’aquestes àrees.

Les aplicacions que superin el procés d’acreditació rebran un segell de confiança i seran publicades al catàleg de la web de la Fundació, per tal de donar visibilitat i posar-les a disposició del sector perquè les puguin consultar i utilitzar. “Les aplicacions acreditades aporten valor al sistema de salut, facilitant als ciutadans i professionals consultar aspectes relacionats amb la salut d’una manera àgil i senzilla, apunta Carme Pratdepàdua, responsable de la Oficina mHealth.cat de la Fundació TIC Salut Social.

La Fundació TIC Salut Social aposta per un procés d’acreditació obert i transparent a tot tipus d’iniciatives amb l’objectiu de donar confiança a la ciutadania i als professionals. El model d’acreditació garanteix la qualitat de les APPS per poder ser consultades i descarregades pels  diferents professionals de la salut i del món social amb seguretat”, conclou el director de la Fundació TIC Salut Social, el Dr. Francesc Garcia Cuyàs.