Impacte de l’Internet de les Coses a l’entorn salut: un repte que involucra a tots els actors

Autor: Adrià G.Font   /  6 d'octubre de 2015

IoT: Evolució de la eHealth a la Digital Health?

Podem definir l’Internet de les Coses com una “infraestructura global per a la societat de la informació, que permet la provisió de serveis avançats a través de la interconnexió d’objectes físics i virtuals (coses), basada en tecnologies de la informació i comunicació existents, interoperables i en contínua evolució” [1]. En altres paraules, l’IoT ens permet hiperconnectar dispositius de forma conjunta, generant informació rellevant que permeti oferir serveis. Alguns exemples d’aplicació poden ser:

  • Monitorització pro-activa de persones dependents a través de sensorització de constants i la generació d’alertes en situacions determinades.
  • Agilització en actuacions d’emergència entre diferents actors, gestionant dades com la geolocalització d’una persona, el seu historial mèdic i les necessitats concretes de l’emergència.
  • Processament de dades sanitàries per una millor auto-gestió de la malaltia, a través del recull de dades rellevants, i un processament intel·ligent per extracció de patrons o prediccions.
  • Gestió automàtica d’estoc sanitari, mitjançant sensors i actuadors que generin noves comandes tenint en compte el material necessari.

En el sector de la salut i benestar social, l’Internet de les Coses (IoT) permet incorporar dades recollides per múltiples sensors, i fer-ho donant suport al propi usuari, al professional sanitari, al cuidador o bé al proveïdor de serveis. D’aquesta manera podem dissenyar i implementar serveis que aportin informació de molt més valor, en el moment que sigui necessària i amb capacitat per comparar respecte situacions històriques o poblacionals de forma senzilla.

Evidentment tot dependrà de la voluntat de compartit determinats conjunts de dades per part dels ciutadans, que són els vertaders actors clau. Doncs seran les dades generades per ells les que permetran dotar d’intel·ligència els sistemes avançats en els quals s’implementin.

Reptes per la implementació de IoT en salut

Tenint en compte que els punts clau són la integració de dades de múltiples fonts i la compartició d’aquestes, els dos reptes fonamentals que es presenten són la interoperabilitat (tecnològica i semàntica) i la seguretat i privacitat de les dades. Algunes de les barreres esmentades en la implantació de projectes estan relacionades amb la falta d’informació per part de les agències de regulació per moure dades al “núvol”, guies d’interoperabilitat i marcs de finançament i retorn, entre d’altres. No obstant existeixen casos d’èxit que es poden prendre com a referència, com és el cas del model sanitari català, que va ser esmentat en alguna de les ponències.

La seguretat i privacitat, i la posterior compartició de les dades van ser tractades de forma transversal durant diverses sessions, identificant com a element diferenciador l’alt nivell de seguretat que requereixen les dades de salut, però compartint la preocupació conjunta de compartir dades sensibles. Un altre element a destacar va ser la importància no només de generar dades fiables, sinó també de generar confiança dels usuaris en aquestes dades. En salut és fonamental el paper de l’usuari, que pugui decidir quin nivell de dades (agregades o valors individuals) desitja compartir amb el servei per tal de millorar l’experiència que aquest rep.

El repte de l’ús d’estàndards en salut a l’Internet de les Coses també va ser tractat amb una experiència on es va presentar la integració de dades de sistemes hospitalaris mitjançant IoT, on el sistema integrava les diverses senyals i generava alertes intel·ligents combinant múltiples paràmetres vitals. [2]

Conclusions de la jornada

La sensació general de les experiències presentades durant el congrés, és que tot allò que coneixíem fins ara, tractat sota el paraigua de eHealth i mHealth, queda perfectament incorporat (o integrat) dins el nou paradigma de l’Internet de les Coses. Doncs gràcies a la interconnectivitat de múltiples sensors, se’ns ofereixen serveis de salut avançats amb un nivell d’integració de dades molt més alt i una proactivitat que pot permetre la millora de la prestació d’aquests serveis. Tenint present que la implementació de projectes relacionats amb l’IoT requerirà d’una major participació i interacció entre professionals, els centres i els proveïdors tecnològics, per tal de definir un marc acordat de seguretat.

[1] http://www.itu.int/ITU-T/recommendations/rec.aspx?rec=y.2060

[2] https://www.openice.info/