II Congrés de l’Acció Social

Autor: Lourdes Rodriguez   /  11 de juliol de 2019

Aquesta segona edició de l’Inclusió.cat ha tingut com a eix temàtic la promoció de l’autonomia personal i l’atenció des de la proximitat, és a dir, que les persones amb limitacions funcionals puguin rebre les atencions necessàries en el propi domicili i en la pròpia comunitat.

L’acte va ser inaugurat institucionalment per el Sr. Jordi Collet (Vicerector de Recerca i Transferència de Coneixement de la Uvic), la Sra. Nuria Homs (Regidora de l’Ajuntament de Vic) i el Sr. Chakir El Homrani (Conseller de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya).

 

“Atendre més gent, abans i millor, preventivament i en el seu entorn. […] La persona al centre de tot”

 

El conseller Chakir el Homrani, durant presentació del Pla Estratègic de Serveis Socials, va comentar que les polítiques públiques per a les persones amb limitacions funcionals han de fer front a nous reptes, com per exemple, el progressiu envelliment de la població, però també les expectatives de la ciutadania respecte a l’exercici efectiu dels seus drets, entre ells el de l’autonomia personal. En aquest sentit, va comentar que el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies esta acabant de redactar un document de bases del futur Pla Estratègic de Serveis Socials.

L’objectiu principal que es defensa des de el Departament és incrementar la cobertura dels serveis socials amb una visió preventiva per davant de la pal·liativa, intentant oferir una atenció de proximitat i que permeti l’autonomia personal. “Atendre més gent, abans i millor, preventivament i en el seu entorn. […] La persona al centre de tot” va comentar el Conseller. En aquest enllaç trobareu els anteriors plans estratègics de serveis socials.

 

La nostra companya Ariadna Rius va presentar la interoperabilitat dins l’àmbit de l’atenció integrada entre salut i social i concretament dins el projecte Intersocial on actualment estem desenvolupant la segona fase.

A la sessió paral·lela on es va presentar aquest projecte, anomenada ‘Models instrumentals per a l’atenció integrada’ també es van presentar tres iniciatives més:

  • La col·laboració entre Atenció Primària Social i Sanitària a Lloret de Mar -CSMS i Ajuntament de Lloret de Mar-. Una experiència per coordinar els serveis i millorar la gestió del servei d’atenció domiciliària.
  • El Ripollès aposta territorialment per la prevenció i l’atenció integrada a les persones en situació de fragilitat -Consorci de Benestar Social del Ripollès-.
  • El Programa de Gestió de l’Atenció Complexa (PGAC) d’Osona és un programa dirigit a les persones amb necessitats complexes d’atenció -socials i sanitàries-. Basat en un model de gestió del cas i en un context d’atenció integrada entre els professionals de l’àmbit social i sanitari. El programa té per objectiu millorar la salut i el benestar de les persones, adequar la utilització de serveis socials i sanitaris, així com millorar l’experiència d’atenció tan de les persones ateses com dels professionals que hi participen. Malgrat encara hi ha inclosos pocs usuaris (n=9) i, per tant, les dades obtingudes són poc representatives, el programa té un futur prometedor del qual ja se n’ha extre algunes conclusions:
  1. Entre els usuaris ha tingut bona acollida.
  2. Millora de la prescripció i el seguiment dels usuaris.
  3. “Els complexos no són els pacients, som nosaltres (el sistema)”.
  • Celebrat a Vic durant el 3 i 4 de juliol i organitzat per la Càtedra de Serveis Socials amb la col·laboració de la Uvic i el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies.