iCardio i eKauri, innovacions que cuiden de la salut

Autor: Adrià G.Font   /  16 de maig de 2017

iCardio, detecció preventiva de cardiopaties

Presentat a la recent fira Healthio per part de l’empresa especialitzada en sistemes de telemedicina TeleHealth Devices i Eurecat, el nou sistema iCardio facilita la detecció preventiva de cardiopaties, que són una de les primeres causes de mort a nivell mundial, mitjançant la realització d’un electrocardiograma. En concret, iCardio permet realitzar un electrocardiograma sense la necessitat d’acudir a un centre sanitari o consulta mèdica i poder disposar així d’un informe diagnòstic al mòbil o tauleta, firmat per un metge especialitzat, en tan sols deu minuts.

Només a l’estat espanyol, la insuficiència cardíaca i del sistema circulatori va ser la causa del 30 per cent de les morts, amb 124.197 defuncions al 2015, segons informació de l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Davant aquest escenari, el sistema iCardio està pensat com una solució portàtil per a la detecció preventiva de cardiopaties que posteriorment es tractaran en un centre especialitzat, per la qual cosa pot contribuir decididament a la reducció de la taxa de mortalitat.

El sistema ofereix un servei immediat, minimitzant els costos de l’electrocardiograma i universalitzant la seva utilització, ja que una persona sense formació específica o fins i tot el mateix pacient poden fer la prova, en qualsevol lloc i en qualsevol moment, 24 hores al dia. D’aquesta manera, s’apodera el pacient i se li facilita l’accés a serveis de medicina personalitzada, en escenaris tals com la prevenció de cardiopaties, el seguiment remot i la predicció d’aguditzacions.

eKauri, prevenció i autonomia a la llar

En el cas d’eKauri, es tracta d’una plataforma desenvolupada per Eurecat que controla les diferents estances de la casa, de forma que es poden detectar conductes que anticipen situacions d’ansietat o d’haver perdut el control per part del pacient, amb la finalitat és donar més tranquil·litat a la persona i als seus familiars o als cuidadors que n’estan al càrrec.

Actualment hi ha sistemes de teleassistència, basats en botons del pànic, que són els que s’utilitzen de manera més habitual, que presenten problemes pel fet que requereixen que la persona de manera voluntària porti l’aparell i això moltes vegades no passa i també fan necessari que la persona avisi de manera conscient quan tingui un problema. En canvi, amb solucions com eKauri es donen alternatives que no requereixen portar cap element a sobre, sinó que són els sensors de l’ambient els que proporcionen la informació. Amb aquesta plataforma, la detecció d’anomalies no és reactiva, sinó que és més preventiva, proactiva i automàtica, ja que no és necessari que la persona demani auxili. Es tracta d’una prestació que actualment ja ofereixen les noves tecnologies i que milloraran els serveis de teleassistència.

Una persona gran en general té uns hàbits bastant regulars i si canvien de manera abrupte normalment és l’indici d’un problema. Gràcies a aquesta tecnologia, es pot allargar el temps que una persona amb un principi de deteriorament cognitiu pot viure a casa seva. D’aquesta manera, si està pautat que les sortides són a unes hores i amb companyia, eKauri permet assegurar que sigui així i dóna peu a actuar en cas contrari. També es pot detectar si hi ha un descens a l’activitat física i es veu que la persona tendeix a passar a una situació més sedentària, estar més a llit o asseguda sense moure’s. També es pot comprovar si fa les activitats habituals relacionades amb la higiene i la nutrició o si es produeix una possible caiguda o un esdeveniment de la vida diària que estigui fora del que hauria de ser la normalitat i que requereixi prendre accions d’emergència o d’intervenció que donin la tranquil·litat de que tot va bé.

D’ambdues innovacions i de molts exemples més en parlarà Eurecat a la Jornada Estudis de viabilitat tecnològica i proves de concepte per agilitzar els processos de llançament de nous productes, que se celebrarà el proper dia 26 de maig, a l’Edifici MediaTIC, adreçada a empreses creadores de producte propi, de qualsevol sector, però sobretot enfocada al sector salut, que vulguin conèixer com agilitzar els seus processos d'innovació i d'avaluació de nous conceptes.

Felip Miralles

Director de la Unitat d’eHealth d’Eurecat