IA: una eina per a donar resposta als nous reptes de registre, estructuració i explotació de la informació

Autor: Ariadna Rius   /  5 de juliol de 2018

La intel·ligència artificial (IA) és un concepte que cada vegada està més present en les nostres vides. La jornada Bussejant entre dades, organitzada per la Fundació TIC Salut Social el passat 29 de Juny, va tenir com a objectiu analitzar com aquesta ens pot ajudar a descobrir i tractar la informació social i de salut.

Aquest camp de la intel·ligència es presenta com una eina per a donar resposta als nous reptes de registre, estructuració i explotació de la informació. Els continguts de la jornada van consistir en una introducció a la IA per part de l’Ariadna Rius, Responsable de l’Oficina d’Estàndards i Interoperabilitat de la Fundació TIC Salut Social; i en dos blocs de debat sobre la codificació semi-automàtica/assistida en CIM-10-MC/SCP, i el descobriment d’informació en text clínic. L’esdeveniment es va realitzar a les instal·lacions del Tecnocampus Mataró Maresme i va comptar amb prop de 150 participants.

Codificació automàtica en CIM-10-MC/SCP

Des de Gener de 2018 a Catalunya s’ha d’utilitzar la CIM-10-MC/SCP per a registrar i notificar els diagnòstics i procediments a varis sistemes del CatSalut com el CMBD. Aquest canvi de versió de la classificació té un impacte a diferents nivells, ja que afecta a la facturació i a l’explotació de dades, passant pel registre. L’increment tant de diagnòstics (de 14.025 a 71.486) com de procediments (de 3.838 a 71.924) que suposa la CIM-10-MC/SCP respecte a les seves predecessores esdevé un repte a l’hora de codificar la informació generada pels professionals assistencials. En el cas de procediments, a més, també canvia totalment la manera de construir el codi, ja que aquest està format per eixos que, combinats, donen valor a cadascun dels 7 dígits.

Degut a la complexitat que presenta la nova versió de la classificació, és necessari comptar amb eines que ajudin a codificar, ja sigui de manera semiautomàtica o assistida. A la jornada es van presentar diferents eines que permeten assolir aquest objectiu mitjançant l’ús de la IA i el PLN.

Descobriment d’informació en textos

En la segona taula, moderada per Jordi Martínez, Director d’innovació de la Fundació TIC Salut Social, es va aprofundir en diferents experiències i eines en què s’utilitza la IA i el PLN per a extreure informació rellevant de textos clínics.

A la sessió final de debat es van comentar aspectes rellevants sobre l’ús d’aquestes eines, com pot ser, per exemple, la qualitat de les dades amb que entrenem els models de IA. Si volem tenir una bona qualitat en els resultats de l’aplicació d’aquestes eines, cal assegurar la bona qualitat de les dades amb que les entrenem. També es va incidir sobre la confiança que han de generar les empreses vers els professionals, per tal d’assegurar el bon funcionament de les eines en la pràctica clínica. Finalment, també es va reflexionar sobre els aspectes econòmics i la inversió necessària per poder desplegar les eines i utilitzar-les com a part de la pràctica clínica habitual.

  • La Jornada Bussejant entre dades va comptar amb la presència de 150 participants