Notícies

Google demostra la “supremacia” quàntica

Google demostra la “supremacia” quàntica

Dissenyen una computadora que realitza en 200 segons un càlcul que a l’ordinador més potent li portaria 10.000 anys

L’avanç, presentat recentment online a la revista Nature, és la primera demostració empírica del concepte de “supremacia” quàntica. Aquest concepte, predit per la física teòrica, postula que els ordinadors quàntics seran capaços de realitzar tasques que es troben fora de l’abast dels ordinadors convencionals.

La “suprermacia” quàntica s’ha demostrat en una tasca d’identificació de patrons en una sèrie de números aparentment aleatoris. L’equip de Google ha desenvolupat el processador quàntic Sycamore format per 54 qubits, o bits quàntics. En el cas d’aquest processador durant la prova un dels qubits va funcionar de manera defectuosa, pel que l’experiment es va realitzar finalment amb 53 qubits. Aquests 53 qubits poden adoptar uns 10.000 bilions d’estats quàntics diferents (o 2 elevat a la potència 53). A diferència dels bits clàssics, que poden optar entre dos valors (0 o 1), els qubits poden adoptar ambdós valors a la vegada gràcies a una propietat quàntica de les partícules anomenada superposició.

Bo i que sembla ser que a curt termini el nou sistema de computació quàntica no tindrà aplicacions pràctiques, més a llarg termini, les aplicacions potencials inclouran -entre moltes altres- el desenvolupament de nous fàrmacs, la creació de nous materials o l’optimització del trànsit.

El rendiment del processador quàntic Sycamore es va comparar amb el del superordinador Summit instal·lat en el Laboratori Nacional de Oak Ridge a Tennessee. Amb una capacitat de 200 bilions d’operacions per segon, Summit és actualment el superordinador més potent del món. Però va ser incapaç d’igualar les prestacions del Sycamore.

Segons el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) l’anunci de Google és clarament una fita, un avanç tècnic molt important, però cal matisar que es tracta d’un exercici científic i no d’execució d’un càlcul pràctic. L’autèntic punt d’inflexió vindrà quan es doni aquest exemple pràctic.

REFERÈNCIES

Butlletí Flash TICSS

Subscriu-te i rep cada mes novetats i notícies al teu email

Email