Explorant les possibilitats del Blockchain en diferents sectors

Autor: David Rodriguez   /  12 de novembre de 2018

Malgrat que el Blockchain no és una tecnologia especialment nova encara avui desconeixem les seves capacitats per a moltes persones. Existeix un interès creixent en conèixer els avantatges que pot oferir la seva aplicació motiu pel qual la industria i diferents sectors aposten per incloure-la en els seus projectes.

Des de la Fundació TIC Salut Social posem el focus en explorar i ampliar el coneixement sobre les possibilitats que que pot oferir el Blockchain al sector de l’assistència centrada en la persona. Per aquest motiu assisteix i participa de manera activa en jornades i activitats relaciones amb la matèria. D’aquesta maner, durant el mes d’octubre han tingut lloc jornades on s’han explicat i debatut les possibilitats d’aquesta tecnologia i la seva aplicació en projectes de diversa naturalesa.

La primera jornada, Blockchain per empresaris (iniciació), realitzada el passat 10 d’octubre al Parc Tecnocampus, i organitzat per PAE Mataró,  posava el focus en el món de la empresa. L’objectiu principal era explicar per a què es pot fer servir en diferents àmbits. La sessió va consistir en una taula rodona amb tres ponents:

  • Jesús Soler, advocat especialista en blockchain.
  • Dani Rodríguez, informàtic expert en programació blockchain.
  • Lluis Mas, fundador d’una empresa que dóna formació reglada en Blockchain.

Els ponents van resoldre els dubtes que proposaven els assistents a partir de les seves experiències, vam explicar com i perquè va sorgir aquesta tecnologia tot repassant-ne breument la seva història i la relació amb el BitCoin. També van exposar altres usos que té el Blockchain a part de l’intercanvi de monedes digitals.

Aquestes són algunes de les idees principals que es van recollir durant el workshop:

  • Si bé les monedes digitals existeixen des del 2001, va ser en el 2008 quan algú va trobar una solució a través de la criptologia aconseguint la protecció i distribució de la moneda sense l’existència d’un banc central.
  • Fent ús d’altres tecnologies ja existents, es va crear un legder o llibre major on queden registrats els assentaments transaccionals.
  • El BitCoin a dia d’avui no ha estat hackejat.
  • Si bé ara hi ha un boom de criptomonedes, amb el temps només perviuran les més fortes. No obstant, la tecnologia del Blockchain es pot aplicar a qualsevol àmbit que precisi registres de tipus ledger. Així, els registres encriptats seran inalterables.
  • D’aquí a uns 5 o 6 anys trobarem que la tecnologia del Blockchain estarà en una capa per sota de moltes coses que fem habitualment, com ho està actualment l’HTML en relació a internet.
  • “[…] els bancs continuaran existint però els banquers no” per qüestions d’opacitat o corrupció. L’actual concepte de banc i el seu model de negoci evolucionarà cap a l’Exchange (intercanvis de diferents monedes digitals). Aquest model de negoci generarà xifres milionàries superiors a les del actuals bancs.
  • Els dos grans reptes del Blockchain són, per una banda, l’escalabilitat: gestionar grans quantitats de dades. D’altra banda la interoperabilitat ja que seran necessaris uns estàndards per poder intercanviar tokens de diferents divises de criptomoneda.
  • El què fa interessant el Blockchain són principalment dues coses:
    • És una filosofia que proposa valors més justos que l’actual liberalisme econòmic com una distribució de la riquesa més equitativa. Mostra d’aquesta afrmació és que a molts Estats de l’Amèrica llatina on la moneda és més feble que el dòlar o l’euro, la societat està apostant per monedes digitals.
    • Blockchain permet treballar en entorns de desconfiança gràcies a a la seva estructura: bases de dades distribuïdes en múltiples nodes. Tothom té còpies i per tant són difícils de manipular.

Com a conclusió, cal considerar abans d’incorporar Blockchain a una línia de treball si realment satisfa les nostres necessitats ja que actualment existeixen solucions útils per als nostres projectes.

En una segona jornada, Desmitificant el Blockchain. Com es pot utilitzar avui el Blockchain?, realitzada el passat 24 d’Octubre al Cibernàrium de Barcelona a càrrec de Luis Carbajo (fundador de Vottun junt amb a dos socis més). Va girar entorn a explicar casos d’ús on es podia aplicar la tecnologia Blockchain:

  • En el món de la sanitat es pot fer servir per registrar dades mèdiques de manera segura i permanent. Poder accedir de manera personal a aquestes dades quan vulguem o proporcionar accés a qui desitgem.
  • Al món de la indústria alimentària és útil per traçar l’origen dels aliments que trobem als punts de venda i comprovar si compleixen els requeriments d’higiene, seguretat o sostenibilitat.
  • Les empreses asseguradores poden automatitzar el processament de les reclamacions via Smart Contracts.
  • El cas pràctic Fizzy permet l’enviament instantani d’indemnitzacions per retràs del vols o desplaçaments superiors a dues hores.
  • Vottun ha desenvolupat una aplicació per reforçar la seguretat dels instal·ladors de Naturgy (antiga Gas Natural Fenosa) amb carnets digitals per evitar falsificacions o controlar la caducitat de carnets.
  • Durant una cerca de feina es pot facilitar l’accés a un CV digital amb la garantia que la informació és verídica.
  • IT Academy és una aplicació per a la docència on un estudiant pot rebre els seus títols en un wallet digital.