Èxit de participació a la jornada SNOMED CT: Experiències i nous reptes a Catalunya

Autor: Adrià G.Font   /  14 de juny de 2017

El passat dimarts dia 13, a l’Auditori Seu Central de Barcelona Activa, va tenir lloc la Jornada SNOMED CT: Experiències i nous reptes a Catalunya, que va comptar amb una assistència de més de 100 persones del sector, interessades en conèixer les darreres novetats de la terminologia clínica SNOMED CT. Després de la inauguració a càrrec de Lluis Vilardell, coordinació general de les TIC – Oficina eSalut, i de Jordi Martínez, Director d’Innovació de la Fundació TicSalut, es va iniciar el primer bloc d’experiències, en el qual Ariadna Rius, de TicSalut, va exposar els principals detalls sobre el Diccionari clínic per a iSalut i l’extensió catalana de SNOMED CT. Juntament amb Rius, Guillem Paluzie, de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, va parlar sobre el registre d’al·lèrgies en SNOMED CT a la història clínica electrònica. Mentre que Montse Nozal, de l’ICS, para explicar el mòdul d’immunitzacions de l’eCAP, on també s’utilitza la terminologia. Finalment, Raimundo Lozano, de l’Hospital Clínic, va tancar el primer bloc compartint la migració de Snomed II a SNOMED CT a un registre de tumors hospitalari.

Després de la pausa del cafè, va iniciar-se el bloc 2 d’experiències, centrada també centrades en SNOMED CT: migració del catàleg de presentacions de l’ICS a SNOMED CT, la traducció al català o el microglossari d’Anatomia Patològica i el diccionari de malignitat. Helena Brull, Jordi Aguila, Josepa Ribes i Anna Vall van ser els encarregats de liderar aquest bloc. Després del torn de preguntes, vam conèixer el seguiment de variables clíniques a la HC3, presentat per Òscar Solans, l’eina de monitorització de nadons prematurs, NOAH, de la mà de Pablo Gay i dos dels projectes destacats de mobilitat en salut i atenció social, com són el Portal AppSalut, presentat per Carme Pratdepàdua, i el projecte Intersocial, a càrrec d’Ester Sarquella. Abans de la pausa del dinar, es va obrir un espai de debat sobre “l’adopció de SNOMED CT,  lliçons apreses”.

Finalment, l’espai de la tarda va centrar-se en el taller “Nou format de dades d’SNOMED CT, RF2”, en el qual els participants van treballar sobre l’impacte als sistemes actuals, les eines existents per treballar amb vocabularis controlats, diferències entre el RF1 i el RF2 de SNOMED CT i com utilitzar SNOMED CT en l’explotació de dades.

Al finalitzar, Ariadna Rius, de l’Oficina d’Estàndards i Interoperabilitat de la Fundació TicSalut, feia aquesta valoració de la jornada: “Entre tots els participants hem creat un espai de debat i intercanvi molt interessant sobre l’entorn SNOMED CT i els vocabularis controlats en general. S’ha reafirmat la necessitat de disposar d’un servidor terminològic que ajudi a gestionar l’ecosistema semàntic del SISCAT i faciliti l’ús d’aquest tipus d’estàndards per part dels centres proveïdors. Feia tres anys que no fèiem una jornada sobre SNOMED CT i s’ha notat la diferència, crec que hem assolit una bona massa crítica entorn l’estàndard i que estem preparats per fer el següent pas: aprofitar totes les funcionalitats que ofereix pel recull i explotació d’informació.”

SNOMED CT

SNOMED CT és una terminologia clínica internacional disponible en varis idiomes i que conté diferents dominis de l’àmbit assistencial (com diagnòstics, procediments, medicaments, escales de valoració o entitats observables). Aquesta terminologia permet estandarditzar les dades rellevants dels ciutadans i el seu significat d’una manera inequívoca, de manera que és àmpliament utilitzada tant per a registrar la informació com per a intercanviar-la i explotar-la.