Notícies

Es multiplica la demanda pel consum de dades obertes en salut

Es multiplica la demanda pel consum de dades obertes en salut

La Generalitat de Catalunya, a través del Portal de Dades Obertes, treballa amb el concepte de dades obertes per defecte. Això suposa un gran canvi en el funcionament dels governs, que hauran de justificar el manteniment de les dades tancades, i com interactuen amb els ciutadans,. Les dades obertes són valuoses si són rellevants i tindran èxit si es publiquen de manera ràpida i exhaustiva, obtenint més valor d’aquells datasets de qualitat que siguin comparables i puguin interactuar entre ells (interoperables).

La col·laboració entre els departaments de Salut i d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència han fet possible l’obertura de dades. Els equips de Salut i de Dades Obertes han treballat els darrers mesos per oferir conjunts de dades en formats aptes per ser analitzats i treballats per periodistes i investigadors, així com en la publicació de visualitzacions de fàcil lectura i accessibilitat pel públic general.

Des de l’inici de la pandèmia de la COVID 19, la Generalitat ha posat a disposició de la ciutadania la informació sobre els efectes del coronavirus en els diferents àmbits que afecten la ciutadania, començant pel sanitari, però també sobre l’àmbit laboral, econòmic o de mobilitat, entre d’altres.

Datasets en salut

Dels diferents àmbits, el de salut agrupa cinc datasets i concentra el 19% de les visites al portal (86.000 de 447.500 visites totals). D’aquests cinc, dos s’han situat entre els més visitats del portal en només unes setmanes, amb un nombre de visites superior a les d’altres datasets en anys.  Es tracta de les dades de registre de casos per Àrea Bàsica de Salut (ABS), primer en el rànquing absolut amb gairebé 35.000 visites en 7 setmanes. I el segon cas, el de casos per municipi situat ja en la tercera posició amb 24.000 visites en 7 setmanes també.

El portal també recull un nou quadre de comandament per a fer el seguiment de les visites als datasets de COVID. Podeu accedir-hi a la pàgina Dades obertes i COVID-19 a l’apartat de “Estadístiques d’ús dels datasets de la COVID

Les dades obertes permeten saber als ciutadans què fan els funcionaris i els polítics. Aquesta transparència pot millorar els serveis públics i ajudar els governs a retre comptes. Alhora que poden ajudar a impulsar el desenvolupament econòmic inclusiu.

Butlletí Flash TICSS

Subscriu-te i rep cada mes novetats i notícies al teu email

Email