Notícies

Cerca de candidat per a plaça de doctorat industrial pel desenvolupament d’una eina de suport al craving

Cerca de candidat per a plaça de doctorat industrial pel desenvolupament d’una eina de suport al craving

El dispositiu mòbil ha d'ajudar a la prevenció de recaigudes de persones que estan en fase de suport a l’abstinència de tòxics

El centre de dia d’atenció a les drogodependències d’Osonament està adreçat a persones amb problemes de drogodependències que precisen suport per millorar la qualitat de vida, assolir l’abstinència i afavorir la reinserció social.

La intervenció al centre funciona per programes, segons el moment de consum de la persona atesa: el programa de Reducció de Danys de Baixa Exigència (perfil de persona encara amb consum actiu i que no té motivació pel canvi), el programa de Reducció de Danys d’Alta Exigència (persones que ja han iniciat el procés d’abstinència i precisen suport per la  prevenció de recaigudes), i el programa de reinserció (persones que es troben en un moment abstinents i previ a la inserció comunitària).

Per les persones que estan al programa de reducció de danys d’alta exigència, el maneig del craving és una situació determinant per l’adherència al tractament, sent el factor més important d’abandonament terapèutic. En aquest sentit, des del centre de dia es donen estratègies cognitiu-conductuals per treballar els pensaments, sentiments i conductes que es presenten durant el període d’abstinència i poder-los gestionar per tal de prevenir una recaiguda. No obstant, s’evidencia que en els moments en què la persona no està al centre de dia o bé passa molts dies sense acudir, com poden ser els caps de setmana i festius, el craving augmenta i en conseqüència incrementa el risc de recaigudes.

Per aquets motiu, Osonament, juntament amb el grup de recerca Digital Care de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya i amb el suport de la fundació TIC Salut Social, proposa dissenyar un nou producte tecnològic per dispositius mòbils que ajudi a la prevenció de recaigudes de persones que estan en fase de suport a l’abstinència de tòxics. L’objectiu és que les persones que venen al centre de dia i que estan realitzant activitats terapèutiques entre setmana per suport a l’abstinència i per la prevenció de recaigudes, puguin tenir un reforç els caps de setmana o en moments puntuals, quan no tenen en aquell moment un suport professional directe. L’aplicació, mitjançant tecnologia de xatbot, permetrà rebre les consignes i tècniques treballades a les sessions del centre de manera personalitzada per tal de poder fer front als factors de risc i preveure les recaigudes, en conseqüència afavorir el manteniment de l’abstinència.

Objectius:

  1. Descriure les necessitats, dificultats i factors de risc de les persones que estan en tractament per treballar el suport a l’abstinència a substàncies en moments de craving.
  2. Explorar els factors que podrien ajudar a la prevenció de les recaigudes.
  3. Dissenyar i implementar una aplicació tecnologia de xatbot, per millorar l’adherència al tractament i prevenir les recaigudes.
  4. Avaluar l’impacte de l‘aplicació sobre la prevenció de recaigudes i el manteniment de l’abstinència a curt (post-intervenció), mig i llarg termini (6 i 12 mesos post-intervenció).

 Candidat:

Enginyer Informàtic, Enginyer de Telecomunicacions, Enginyer Multimedia o equivalent.

Màster en àmbits de informàtica, desenvolupament UX, sociologia, àmbit socio-sanitari.

Enllaç AGAUR per inscriure-t’hi! : http://doctoratsindustrials.gencat.cat/ca/projects/index

Butlletí Flash TICSS

Subscriu-te i rep cada mes novetats i notícies al teu email

Email