El projecte PEGASO aprofitarà la gamificació per fomentar hàbits saludables en els adolescents

Autor: Adrià G.Font   /  14 de maig de 2014

Liderat per la Universitat Politècnica de Milà i finançat en el marc del programa FP7 de la Unió Europea, el projecte Pegaso, Fit for Future té com a objectiu desenvolupar una plataforma de jocs virtuals que ha de permetre l’aprenentatge d’hàbits de vida saludables. El programa s’ha dissenyat per preveure en la població més jove l’obesitat i els problemes de salut i socials que s’hi associen, conscienciant-los sobre la importància de la nutrició i d’un estil de vida saludable de cara al futur. S’ha previst que uns 300 adolescents de l’Estat Espanyol, Itàlia i el Regne Unit participin en la prova pilot.

Mitjançant mecàniques de jocs i desafiaments en grup (gamificació), els investigadors del projecte buscaran el canvi de comportament en aquests joves, fent que siguin conscients de la importància d’una alimentació més saludable. D’altra banda, amb l’ús de sensors portables (wearables) es monitoritzaran els paràmetres físics dels usuaris adolescents i de l’entorn, per complementar l’estudi. També s’ha previst la creació d’apps de mHealth i d’una comunitat virtual per fomentar la interacció social dels participants. 

Paper destacat de Catalunya al projecte

Tot i el lideratge italià del consorci, una quinzena de centres i organitzacions impulsen el projecte Pegaso. A més d’Itàlia, el Regne Unit, Suïssa i Romania, Catalunya està plenament implicada en el programa. Entre els participants catalans, hi destaquen l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS), l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), la Universitat de Lleida i el centre tecnològic Barcelona Digital

L’AQuAS I l’ASPCAT realitzaran enquestes a adolescents d’entre 13 i 16 anys de diverses escoles de Catalunya, per tal de conèixer l’opinió i l’ús que fan dels jocs electrònics i les xarxes socials. Amb aquesta informació s’elaborarà un prototip del sistema i es durà a terme una prova pilot per avaluar-ne l’impacte i usabilitat. 

Pel que fa a Barcelona Digital, la divisió de R+D+I Salut participarà en la definició general del sistema i la integració, i també en el desenvolupament del sistema de reconeixement del comportament. La Universitat de Lleida, i més en concret, el grup NUTREN-Nutrigenòmics contribuirà a definir els paràmetres nutricionals, fisiològics i d’estil de vida saludable que controlarà el sistema del projecte Pegaso. 

Així, doncs, en el desenvolupament del projecte PEGASO hi participarà un ampli ecosistema, format per autoritats de salut, les institucions acadèmiques i de recerca, i els sectors TIC, salut i també la indústria alimentària. 

 

Més informació

PEGASO. Personalised Guidance Services for Optimising lifestyle in teenagers through awareness, motivation and engagement. EU Research Projects, CORDIS [accés: 13 de maig de 2014]. Disponible a: http://cordis.europa.eu/projects/rcn/110906_en.html

Web del projecte: http://pegasof4f.eu/home