El projecte EMPOC pretén definir un nou ecosistema tecnològic basat en l'experiència del pacient

Autor: Adrià G.Font   /  7 de novembre de 2017

La malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) es caracteritza per la limitació del flux respiratori de forma crònica. Aquesta pèrdua de flux respiratori és progressiva i està associada a la inflamació dels pulmons per l'exposició regular a partícules o gasos nocius que actuen com irritants dels pulmons. Els símptomes més característics són la dispnea, la tos i la secreció d'esput.

Tot i que es tracta d'una patologia que pot prevenir i té tractament, les hospitalitzacions i reingressos com a conseqüència de les exacerbacions (empitjorament sobtat dels símptomes de la malaltia) constitueixen la major part del cost assistencial.

Amb l'objectiu de proporcionar noves eines per al tractament d'aquesta patologia respiratòria, neix EMPOC, enmarcat a la línia Digital Patient Experience (DPaX), un projecte que -impulsat entre Grupo Pulso, GSK, Fundació TIC Salut Social i la participació del CAPSBE – CAP Comte Borrell- vol definir un nou ecosistema tecnològic basat en l'experiència del pacient. Pretén incrementar l'empoderament ciutadà, del pacient MPOC i cuidadors, a través d'una solució innovadora basada en serveis de suport i telemonitorització a través de tecnologia mòbil. Per tant, el pacient és el centre de l'atenció i de l'anàlisi dels tractaments vigents per poder replantejar la utilització de recursos i serveis en benefici seu.

El projecte, iniciat al mes de febrer es compon de dues fases: la primera analitza les necessitats no satisfetes dels pacients. Defineix un cas d'ús, identifica la ruta que actualment segueix el pacient, 'patient journey', i a partir de les necessitats detectades es proposen noves solucions tecnològiques; la segona fase consisteix en el desenvolupament, pilot i avaluació de la solució tecnològica per a una posterior escalabilitat dels resultats.

Actualment està finalitzant la primera fase del projecte i la segona començarà el proper 2018, amb l'inici de l'execució dels pilots a partir del primer trimestre.

Presència a XPatient Congress de Barcelona

En aquest context, el passat 14 de setembre va tenir lloc a Barcelona el XPatient Congress. La Fundació TIC Salut Social va formar part del comitè d'organització juntament amb EURECAT i l'Hospital Clínic de Barcelona. Es va presentar el projecte EMPOC a càrrec de la Dra Mireia Sans-líder territorial del projecte i directora del CAP Comte Borrell, on es desplegarà la fase pilot-.

Els eixos centrals d'aquest congrés van ser tres: l'avaluació i millora de les experiències dels usuaris a través de l'apoderament dels pacients i cuidadors; el foment de procediments participatius i co-creació entre pacients i professionals; i la tecnologia al servei del pacient com a eina d'interacció per donar suport a l'autogestió de les malalties.
Tres eixos vertebradors amb els quals el projecte EMPOC queda perfectament alineat.