Notícies

“El 5G per a nosaltres serà una evolució positiva en l’acceleració de la transmissió de dades entre els nostres dispositius i els servidors.”

“El 5G per a nosaltres serà una evolució positiva en l’acceleració de la transmissió de dades entre els nostres dispositius i els servidors.”

A la conversa d’aquest mes ens hem apropat a l’activitat d’una start-up, Xkelet Easylife SL, per parlar amb el seu CEO i director tècnic. En Jorid Tura Ceide ens explica el recorregut d’aquesta petita empresa ubicada a Girona, que recentment ha obtingut reconeixements internacionals. Fruits que comencen a recollir gràcies a la feina feta en els últims anys.   

TICSS. Benvolgut Jordi, em podries parlar breument de la teva Start Up? A què us dediqueu i quins són els vostres grups d’interès principals?

Jordi Tura Ceide, CEO i Director Tècnic de Xkelet Easylife, SL

 JT. Xkelet Easylife SL es va constituir a finals de 2015 tot i que ja hi estàvem treballant des de principis del 2014. Vam començar amb aquesta aventura degut a una necessitat inherent en la societat mundial, ja que el sistemes de immobilització i pròtesis (guixos, termoplàstics, fèrules, immobilitzacions tèxtils, etc…) pràcticament no han evolucionat durant l’últim segle. Xkelet és un dispositiu global format per un sistema d’escaneig, un software de construcció automàtica i un sistema d’impressió  a alta velocitat.

Creem immobilitzacions personalitzades per a cada pacient de forma automàtica en menys de 2 minuts. El nostre sistema d’impressió ens permet imprimir els Xkelet en temps de 5 a 40 minuts i a uns costos equiparables als del guix. Per tant, el nostre sector d’interès és el sanitari i actualment estem especialitzant la nostra tecnologia en les àrees de traumatologia i ortopèdia.

 

TICSS. Quines són les principals tecnologies que desenvolupeu a la vostra organització?

 JT. A Xkelet treballem en diferents àmbits. Disseny Industrial/Producte, desenvolupament de software (Apps, IA, Deep Learning), desenvolupament en software d’escàners 3D, desenvolupament en software d’impressores 3D i desenvolupament en hardware d’impressores 3D.

 

TICSS. Quina relació teniu amb el sector sanitari i social públics?

 JT. Tenim una relació comercial ja que els productes de Xkelet són de caràcter B2B i els hospitals, ortopèdies,… en són els nostres clients.

També tenim una relació com a col·laboradors, ja que els nostres productes estan fets per professionals del sector i per a professionals del sector.

 

TICSS. En el nostre sector es parla molt del 5G combinat amb IoT, sensòrica, IA entre d’ altres tendències emergents com la RV. Quin és el futur immediat d’aquestes solucions tecnològiques aplicat a salut i benestar social?

 JT. En el cas del 5G per a nosaltres serà una evolució positiva en l’acceleració de la transmissió de dades entre els nostres dispositius i els servidors. Però primer caldrà tenir una bona infraestructura que ho suporti.

L’aplicació de IoT y la sensòrica, és quelcom que en un futur formarà part dels nostres productes, però se li ha de donar un sentit lògic i funcional en la seva aplicació.

En el cas de IA és quelcom que ja forma part del nostre dia a dia, amb tota l’anàlisis de dades i aplicacions d’estudi i màrqueting. En el cas de Xkelet també però a part d’això la nostra aplicació també té un sentit mes pràctic.

 

TICSS. Podries ampliar una mica més aquest darrer punt?

JT. En aquests moments m’estimaria més no afegir comentaris per mantenir la qüestió en plano secundari per motius de secret professional.

 

En el procés de disseny teniu en consideració les necessitats no cobertes dels usuaris finals? En qui poseu el focus com a tal?

JT. Des de l’inici a la fi del nostre desenvolupament de productes posem en valor totes les problemàtiques existents en els sistemes d’immobilització actuals i les seves patologies derivades per tal de solventar-les. No entendríem fer-ho de cap altra manera ja que sinó seriem un producte més en el mercat.

D’altra banda també entenem que ens hem d’adaptar a uns sistemes preestablerts per tal que les solucions aplicades tinguin un funcionament pràctic en les metodologies utilitzades actualment.

Finalment sempre intentem afegir més funcionalitats de les existents per tal d’augmentar el valor dels productes de Xkelet, posant sempre com a objectiu els nostres clients principals -professionals del sector de la traumatologia i ortopèdia-, i en conseqüència als clients finals -els pacients-, per tal de millorar la seva qualitat de vida el màxim possible.

 

TICSS. Quins ingredients ha de reunir una tecnologia perquè no quedi en un calaix després del seu disseny, prototipatge o pilotatge?

 JT. Primer, tenir en compte que una idea és meravellosa però no te valor com a tal; segon, valorar si aquesta té un mercat objectiu real; tercer, realitzar totes les tasques necessàries per tal de tenir un prototip beta funcional (disseny i prototip); quart, testejar el mercat (pilotatge); cinquè (si es necessari), cerca d’inversors per tal de tenir una versió alfa; sisè, escollir el territori i mercat on treure el producte i on es donin ajudes a les empreses; i setè, treballar molt dur i creuar els dit.

 

TICSS. Quin és el secret de l’escalabilitat?

 JT. Molt senzill, que el producte sigui necessari a nivell global i que les despeses d’estructura no siguin més elevades que els beneficis de la facturació.

 

TICSS. Recentment heu rebut el reconeixement del Departament de Defensa dels EUA per la vostra activitat. Pots ampliar-ne els detalls principals?

 JT. Gràcies al nostre treball realitzat als EUA el 2019, hem aconseguit el reconeixement d’una gran quantitat de centres hospitalaris i entitats del territori. Ja que han posat en valor el component tecnològic i social que els productes de Xkelet aporten.

Una d’aquestes entitats ha estat el Departament de Defensa dels EUA per tal d’implantar els nostres productes a les seves àrees d’interès com són els hospitals militars, veterans de guerra, exèrcit, etc.

 

TICSS. Què recomanaries a les empreses tecnològiques locals per prosperar i obtenir la mateixa projecció internacional?

 JT. Focalitzar-se en els mercats emergents. Crear empreses que aportin valor a la societat.

Butlletí Flash TICSS

Subscriu-te i rep cada mes novetats i notícies al teu email

Email