De l’efecte bellesa a la “cirurgia” digital

Autor: Marc Fortes   /  13 de setembre de 2018

És molt probable que a aquestes alçades ja t’hagis fet, amb major o menor entusiasme, una “selfie”. Els aficionats a la fotografia sabreu que aquest tipus d’instantànies requereixen de certes habilitats per part del fotògraf/model. Un angle determinat, la posició del cap respecte la resta del cos, els llavis subtilment cap a enfora, una il·luminació natural i sobretot un entorn cuidat. Fins ara aquestes eren les claus per mostrar la nostra millor cara a la nostra audiència, ja que les càmeres frontals dels mòbils estaven enfocades a resoldre videoconferències i poca cosa més.

Actualment alguns dels terminals de nova generació incorporen càmeres dobles en la part frontal i sensors de fins a 20 mpx per tal d’oferir una “selfie” digne d’estudi fotogràfic. Aquesta tendència en els fabricants de dispositius mòbils ens fa pensar que existeix una creixent demanda per l’autoretrat i en conseqüència per mostrar allò que fem, amb la  nostra imatge com a protagonista.

Aquest avanç en Hardware és molt important però sobretot els avenços del software en retoc fotogràfic han potenciant la millora de qualitat d’aquestes auto fotografies.

Les Xarxes socials i la preocupació per la imatge que mostrem

En els últims mesos s’han produït a la xarxa polèmiques al voltant d’alguns actors i actrius que han rebut dures critiques, per mostrar el seu cos tal i  com és realment. L’ús abusiu de Photoshop o d’altres aplicacions de retoc fotogràfic, ja fa temps que protagonitza un debat intens a la societat.

Les Xarxes socials es poden tornar un espai superficial i de poca qualitat, quan determinats “influencers” banalitzen l’ús de la imatge corporal. Aquests poden arribar a promoure la idea de que l’èxit social va lligat a un cos perfecte i una imatge excel·lent, en qualsevol moment del dia. Aquesta referencia podria incrementar els problemes relacionats amb la imatge corporal. (1) Si a aquest fet li sumem els dèficits d’autocontrol i autopercepció intrínsecs als adolescents, tenim la “tempesta perfecta”.

La cultura occidental i la pressió social ens pot portar a cercar aquets estàndards de bellesa a qualsevol preu. Les persones es poden veure induïdes a realitzar dietes estrictes, que poden arribar a ser perjudicials per la seva salut, intervencions de cirurgia estètica o el tema que ens ocupa, retocar les seves fotografies per tal de mentir sobre el seu aspecte a les Xarxes socials.

Un estudi de la Universitat d’Oviedo revela que un 40% de les adolescents de sexe femení creu que està una mica o massa grassa. La mesura objectiva del IMC d’aquestes adolescents conclou que només un 26% patien realment obesitat o sobrepès (2). En el cas dels nois adolescents l’autopercepció es correspon amb els resultats objectius del IMC. Aquest tipus d’estudis ens mostren la pressió social que existeix, sobretot sobre les dones, per mostrar un cos perfecte.

Tot i que encara no hi ha massa evidencia científica al respecte, donada la joventut del fenomen. Sembla adequat pensar que les Xarxes socials poden agreujar els problemes d’autoconcepte. Tant noies com nois voldrien lluir cossos perfectes tal i com ho fan els seus referents, també anomenats influencers, a xarxes socials com Instagram.

L’efecte bellesa

Fa un anys i provinents de l’exigent mercat asiàtic, van irrompre amb força terminals que incorporaven una prestació sorprenent. Era l’anomenat efecte bellesa, molt valorat pels aficionats de les “selfies”. Aquesta prestació, millorava per “software” i en temps real l’aspecte de la persona retratada. Aspectes com les arrugues o petites imperfeccions de la pell eren esborrades en un instant.  Atorgant al protagonista la capacitat de rejovenir de cop i volta a la pantalla del seu mòbil.

 

La “cirurgia” digital

Actualment proliferen gairebé a diari aplicacions que ens permeten canviar l’aspecte del nostre cos a les fotografies. Després d’analitzar algunes de les existents ens hem decidit a fer-ne una petita descripció de dues de les més descarregades. Més de 100 milions de descàrregues, a Google Play, per a una d’elles i més d’un milió per a l’altre. Xifres que impressionen si les comparem amb Apps ja consolidades com la de Twitter que acumula més de 500 milions de descàrregues.

La descripció d’aquestes Apps prometen coses com:

  • Aprima el teu cos amb alguns clics
  • Millora els teus pits i fes més gran el teu cul
  • Fes la teva cara més prima
  • Allarga les cames
  • Augmenta els teus músculs
  • Afegeix tatuatges artístics i lletres
  • Afegeix filtres elegants per embellir les teves fotografies

 

Després de totes aquestes promeses, ens hem vist gairebé obligats a veure si aquestes funcions són reals. També a comprovar si les pot utilitzar qualsevol persona i si els resultats finals són creïbles. Tot plegat per finalitzar amb una reflexió sobre la  necessitat de mentir a la resta de persones sobre la nostra imatge.

Alguns exemples

Començarem amb el famós six-pack. És clar que uns abdominals ben definits no s’obtenen en 5 minuts. Normalment és un procés llarg que implica factors com una activitat física regular una dieta especifica que dóna resultats a mitjà o llarg termini. Amb aquesta aplicació podem materialitzar-ho en pocs minuts.

El procediment és ben senzill es tracta d’obrir una fotografia amb l’aplicació i aplicar-hi un senzill stiker. El podrem ajustar en la mida i la posició més adequada. A continuació en podeu veure un exemple.

                               

 

El control de les dues aplicacions que hem analitzat és molt senzill i no comporta cap dificultat. El resultat pot enganyar a qualsevol persona que no ens conegui personalment i vegi la nostra “mentida” en alguna Xarxa Social.

Com dèiem al principi, aquestes aplicacions també ens permeten: augmentar els pectorals, afegir tatuatges o modelar el cos per aprimar-lo. Tot plegat mitjançant uns tocs a la pantalla i uns pocs minuts. A continuació alguns exemples més.

                                   

Com veieu podem arribar a modificar completament la nostra aparença mitjançant aquestes aplicacions.

Conclusions

En general és molt lloable voler tenir una aparença concreta, per agradar-nos a nosaltres mateixos i sobretot per estar més saludables. L’esport ens pot ajudar a aconseguir-ho i d’altres tècniques també.

Tot i això ens agradaria remarcar com a reflexió sobre tot plegat, aquesta necessitat de ser quelcom que no ets. La creença de que tothom ha de tenir un cos perfecte i viure en una casa amb piscina, viatjar a països exòtics i viure les aventures més extremes, pot sorgir del consum irreflexiu de Xarxes Socials com Instagram.

Les Xarxes socials són avui dia un espai en el que molts hi participem. Un espai on generem la nostra identitat digital. Un espai on normalment només mostrem allò que creiem que destaca sobre la resta. Habitualment no mostrem la nostra “normalitat”.

Les Xarxes socials, són un espai on ens expressem, aprenem, opinem i al cap i a la fi un espai de relació que pot influir en la nostra salut mental. És per això que hem volgut destacar en aquest article la importància de ser conscients de les avantatges i els inconvenients del seu ús. Sobretot hem volgut emfatitzar en la qüestionable utilitat d’aquestes aplicacions. Aquestes, en alguns casos, contribueixen a perpetuar uns estàndards de bellesa qüestionables des de el punt de vista de la salut.

Fotos: Paula Caballero

Bibliografía:

  • Cramer, S., Inkster, B. (2017). #StatusOfMind – Social media and young people’s mental health and wellbeing. [online]. Royal Society for Public Health. In: https://www.rsph.org.uk/uploads/assets/uploaded/62be270a-a55f-4719-ad668c2ec7a74c2a.pdf
  • Valverde, P. R., De Los Santos, F. R., & Rodríguez, C. M. (2010). Diferencias de sexo en imagen corporal, control de peso e Índice de Masa Corporal de los adolescentes españoles. Psicothema22(1), 77-83.

 

 

 

 

 

  • Apps que ens ajuden a mentir sobre la nostra imatge real.