Notícies

De la Salut Digital a l’Intel•ligència Artificial, Realitat Virtual i IoT

De la Salut Digital a l’Intel•ligència Artificial, Realitat Virtual i IoT

L’interès sobre “Digital Health” en el sector industrial està disminuint, però al sector salut està creixent. Les cerques sobre salut digital han deixat pas a Intel•ligència Artificial, Realitat Virtual o Internet de les coses.

El mHealth Economics Program 2017 consisteix en un informe gratuït que se centra en desvetllar les condicions de l’actual mercat i les futures tendències en salut digital a nivell mundial. Els resultats de la investigació estan basats en les respostes de més de 2.400 desenvolupadors d’aplicacions i professionals de la salut de 91 països diferents. Enguany la Fundació Tic Salut Social ha participat en aquesta iniciativa, tal com ho ha estat fent en edicions anteriors.

L’informe és una font de dades de referència per a  totes les parts implicades en salut digital.
La major part de professionals sanitaris digitals provenen d’Europa (47%), dels EUA (36%)  i d’Àsia (11%), seguit d’una petita part d’Amèrica del Sud i l’Àfrica.
La participació global es concentra a Amèrica del Nord (EUA i el Canadà) i pel que fa a Europa (Alemanya i Regne Unit).

L’interès sobre “Digital Health” en el sector industrial està disminuint, però al sector salut està creixent. Fa 10 anys eren nombroses les cerques sobre salut digital, actualment la tendència en cerques són d’altres temes com Intel·ligència Artificial, Realitat Virtual o Internet de les coses.
Els professionals de la indústria han adoptat noves tecnologies, nous models de negoci i nous fluxos de treball.

De l’informe s’extreu:

  • L’any 2017 hi ha 325.000 aplicacions sanitàries (de salut, condició física i aplicacions mèdiques) disponibles als mercats oficials.
  • Del total de 325.000 → 78.000 són noves aplicacions afegides a les principals botigues d’apps durant el darrer any.
  • Android ha avançat a Apple en nombre d’aplicacions de salut disponibles. En comparació Android amb una taxa de creixement del 50% entre 2016 i 2017, i  iOs un 20% el darrer any.
  • Més de 84.000 editors d’aplicacions mèdiques estan desenvolupant apps pel mercat de salut i benestar. El darrer any el nombre d’editors d’aplicacions augmenta un 45%.
  • Estimació de 3,7 mil milions d’aplicacions de salut descarregades en 2017. Un augment del 16% respecte a l’any anterior 2016 on el creixement era del 7%.
  • El 53% dels professionals sanitaris digitals esperen que les assegurances de salut siguin el canal de distribució amb el millor potencial de mercat en un futur.
  • Altre factor determinant pel creixement del mercat de salut digital és el creixement d’empreses i start up’s emergents alimentat per inversions en fase inicial d’acceleradors.
  • Una limitació important pel mercat de salut digital són les normes complexes i estrictes. Això  és una causa del lent desenvolupament en salut digital.

Pel que fa a la regulació, hi ha indicis de canvi imminents, ja que la FDA en el seu Pla Digital d’Innovació Sanitària donarà un nou enfocament respecte a aquest tema: en lloc d’aprovar productes digitals individuals, es certificaran empreses completes i productes digitals llançats per aquestes empreses , per tant no haurien de passar per un procés regulador per cadascuna de les seves versions del producte.

Aquest desenvolupament encara és molt recent, però sembla que la FDA inicia un canvi de paradigma en la regulació de les solucions digitals de salut. Això podria ser un exemple a seguir per la resta de  països.

Butlletí Flash TICSS

Subscriu-te i rep cada mes novetats i notícies al teu email

Email